Microsoft najavio najveću promjenu na tipkovnicama za Windows računala u skoro 30 godina

“Ovo vidimo kao još jedan transformativni trenutak u našem putovanju s Windowsima…”, komentirali su iz kompanije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.01.2024. / 14:00

Microsoft Copilot
Microsoft Copilot (Foto: Google Play)

Prošlo je skoro 30 godina od posljednje velike promjene na tipkovnici za PC računala s Windowsima. Tada je predstavljena upravo Windows tipka, a iz Microsofta su sada najavili prvi veliki novitet na tipkovnicama za PC-e s njihovim operativnim sustavom nakon te tipke za Windowse.

Microsoft Copilot Microsoftova AI aplikacija Copilot stigla na Android uređaje i potpuno je besplatna

Ovo vidimo kao još jedan transformativni trenutak u našem putovanju s Windowsima u kojem će Copilot postati ulazna točka za svijet umjetne inteligencije na osobnim računalima, komentirao je uvođenje tipke za Copilot na tipkovnice izvršni potpredsjednik Microsofta Yusuf Mehdi. Pritiskom na tu tipku lansirat će se Windows Copilot, odnosno AI chatbot koji će u stilu ChatGPT-a odgovarati na korisničke upite i poduzimati akcije unutar Windowsa.

Tipka će biti smještena pored desne tipke ALT na većini tipkovnica, no njena će pozicija ovisiti i o proizvođačima računala i tržištima na kojima će biti dostupna. S obzirom na to da bi 2024. godina trebala biti godina AI računala te kako je Copilot implementiran u Windows 11, jasno je kako će korisnici sve više koristiti Microsoftovu umjetnu inteligenciju pa im kompanija želi omogućiti što jednostavniji i brži pristup njihovom chatbotu. Na tržištima na kojima Copilot još nije dostupan, umjesto ovog alata, pritiskom na tu tipku lansirat će se opcija pretraživanja.

Microsoft Copilot Izvršni direktor Microsofta najavio veliku promjenu: Evo što bi moglo zamijeniti tipku Start na Windowsima

Dok se tipka Windows može koristiti u kombinaciji s drugim tipkama za obavljanje različitih akcija, tipka Copilot, barem za sada, moći će se koristiti samo za aktiviranje AI alata i neće se moći kombinirati s drugim tipkama, prema The Vergeu.

Trenutačno nije poznato koje će kompanije i proizvođači računala implementirati novu tipku na tipkovnice svojih računala i te bi informacije trebali saznati tijekom sajma potrošačke elektronike CES koji će se održati sljedeći tjedan. Ono što možemo pretpostaviti, odnosno što je gotovo sigurno jest da će se tipka Copilot pojaviti na nadolazećim novim modelima Microsoftovih računala - Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 koje bi Microsoft trebao predstaviti tijekom proljeća ove godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti