Apple će u iPhoneu 16 veliki naglasak staviti na umjetnu inteligenciju

Pored klasičnih nadogradnji, Apple će ove godine veliki naglasak staviti i na AI, kako bi uhvatio korak s konkurencijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.02.2024. / 09:39

iPhone (Foto: Afp)

Svaka nova generacija Appleova iPhonea donosi različita hardverska i softverska poboljšanja, a ove godine kompanija će najveći naglasak staviti na umjetnu inteligenciju. Prema posljednjem medijskom izvještaju baziranom na izvorima upoznatim sa situacijom u Appleu, u čipsetu u novom modelu značajno će povećati broj AI jezgri.

Te dodatne jezgre poboljšat će AI performanse, što je u skladu s ranijim najavama da na sljedeću generaciju iPhonea stižu opcije generativne AI. O Appleovim planovima vezanim uz umjetnu inteligenciju govorio je i sam izvršni direktor Tim Cook koji je tijekom posljednje objave poslovnih rezultata kompanije spomenuo njihove napore oko generativne AI, o kojoj će više informacije podijeliti naknadno.

iPhone Dobre vijesti za one koji žele jeftiniji iPhone

Što spremaju i kakve bi sve AI opcije mogle stići na iPhone trebali bi saznati tijekom lipnja na redovnoj godišnjoj konferenciji WWDC koja se održava svakog lipnja.

S obzirom na to da će nadolazeća generacija iPhonea dobiti bolji hardver, čini se kako će nove opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji biti rezervirane samo za iPhone 16, ali poboljšanja se mogu očekivati i na novim modelima tableta i računala. Serija Appleovih proizvoda bit će značajno nadograđena te će se u novoj generaciji procesora M4 i A18 za uređaje poput iPada, MacBooka i iPhonea značajno povećati broj ugrađenih jezgri za AI, stoji u izvještaju oko Appleovih planova koji su objavili na Forbesu.

Za AI opcije Apple u svojim čipsetima koristi Neural Engine koji je predstavljen još u modelima iPhone 8, 8 Plus i iPhone X te je u tim uređajima imao dvije jezgre, dok se broj tih jezgri s vremenom povećao na 8, a onda i na 16. Nova generacija čipseta trebala bi imati između 24 i 32 AI jezgre. Također, zahvaljujući promjenama u softveru, poboljšat će se i postojeće jezgre, odnosno njihove mogućnosti po pitanju umjetne inteligencije.

iPhone 14 Pro Max i iPhone 14 Pro Apple priprema radikalno drukčiji i najskuplji iPhone do sada

Novi čipovi za umjetnu inteligenciju, kao i općenito bolji hardver, naravno, nisu jedini noviteti koje možemo očekivati na nadolazećoj generaciji iPhonea. Prema svim dosadašnjim informacijama koje kruže mrežom, osim naprednije umjetne inteligencije, telefoni iz serije iPhone 16 imat će i napredniji glavni senzor, bolje OLED ekrane, novi mikrofon za još bolju Siri te dodatnu tipku za fotografiranje u landscape modu.

Prve službene detalje o novitetima koje kompanija priprema trebali bi saznati početkom lipnja na WWDC konferenciji kada će tvrtka objaviti što možemo očekivati od novog softvera i AI opcija, dok ćemo sve o seriji iPhone 16 saznati u rujnu tijekom predstavljanja samih telefona.

Izvor: Forbes

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti