Apple priprema radikalno drukčiji i najskuplji iPhone do sada

Otkriveni su Appleovi planovi na tržištu pametnih telefona i ljubitelji kompanije imaju razloga za zadovoljstvo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.02.2024. / 10:14

iPhone 14 Pro Max i iPhone 14 Pro (Foto: Afp)

Iako se još do prije nekoliko dana govorilo kako Apple nema planove oko iPhonea s fleksibilnim ekranom, posljednji izvještaj koji je jučer objavljen na tehnološkim medijima baca potpuno novu svjetlo na situaciju u kompaniji. Prema tom izvještaju koji je baziran na razgovoru s “osobom direktno upućenom u situaciju”, Apple već neko vrijeme razvija savitljivi iPhone. Uređaj na kojem rade jest preklopnik poput Samsungova Galaxy Z Flipa i Motorole RAZR, a ne telefon koji se može otvoriti i koristiti poput tableta, što je kategorija uređaja Galaxyja Z Fold i Googleova Pixela Fold.

Samsung Galaxy S24 serija Pada potražnja za iPhoneom: Jedan od razloga su i novi modeli Samsungovih telefona

Apple navodno razvija najmanje dva prototipa savitljivih telefona, a s razvojem su krenuli još 2018., godinu prije nego je Samsung predstavio svoj prvi savitljivi Fold. U izvještaju o razvoju takvih uređaja navode se brojni i različiti izazovi s kojima se suočio Apple posljednjih godina, a istih problema imale su i druge tehnološke kompanije koje su predstavile telefone ove kategorije.

Savitljivi telefoni pokazali su se predebelim kada se sklope, lako može doći do njihova loma, dosta su skuplji u odnosu na klasične telefone, na sredini zaslona gdje se telefon savija vidljiv je prijelaz na ekranu itd. U izvještaju se naglašava kako su Appleovi telefoni s fleksibilnim zaslonom još u fazi ranog razvoja te i dalje postoji mogućnost da kompanija odustane od njih. Ako odluče da će ih ipak predstaviti to će sigurno biti poslije 2025. godine.

Zanimljivo je da su sve do sada mrežom kružile informacije kako Apple nema kratkoročnih planova oko razvoja savitljivog iPhonea, već je fokusiran na iPad s fleksibilnim ekranom dijagonale 7-8 inča, a informacije o planovima za savitljivi iPhone pojavile su se nakon nedavnog izvještaja jednog analitičara o problemima koje bi Apple ove godine mogao imati na tržištu telefona. Kao glavni izvor tih problema naveo je činjenicu da je Samsung ispred Apple po pitanju umjetne inteligencije (nova serija modela Galaxy S dolazi s implementiranom AI) te zaostaju po pitanju savitljivih telefona koji uzimaju sve veći dio tržišta.

iPhone Velika vijest za korisnike Appleovih uređaja: AI donosi možda i najveće promjene softvera za iPhone u povijesti

S nadolazećom verzijom svog mobilnog operativnog sustava Apple će napokon implementirati AI opcije, a prema novim informacijama, rade i na razvoju uređaja s fleksibilnim zaslonom tako da žele riješiti oba spomenuta problema koji bi mogli utjecati na njihovu buduću prodaju. Treba još jednom naglasiti kako postoji mogućnost da Apple na kraju ipak odustane od razvoja takvog oblika telefona, ako se pokaže da njegova kvaliteta ne odgovara visokim Appleovim standardima ili ako u kompaniji smatraju da će njegova cijena biti previsoka jer je jasno kako će iPhone Fold (ili kako će se već zvati) predstavljati najveću promjenu na iPhoneu do sada te da će to biti najskuplji Appleov telefon.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti