Pada potražnja za iPhoneom: Jedan od razloga su i novi modeli Samsungovih telefona

Prema nekim predviđanjima, isporuke iPhone ove bi godine mogle pasti za 15-ak posto.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.02.2024. / 09:25

Samsung Galaxy S24 serija (Foto: Samsung)

Iza Applea je odlična godina tijekom koje su prvi put u povijesti prodali najviše mobilnih telefona na svijetu, zamijenivši dugogodišnjeg lidera na tržištu, južnokorejski Samsung. Dok su to odlične vijesti za Tima Cooka i ekipu, najave za ovu godinu nisu najsjajnije. Analitičari upozoravaju na pad potražnje za njihovim telefonima, pogotovo na kineskom tržištu, tako da bi aktualnu godinu mogli završiti s manje prodanih telefona u odnosu na 2023.

Samsung Galaxy S24 serija Samsung predstavio prve AI telefone: Što je sve novo, kako izgledaju i, najvažnije, koliko koštaju

Tome u prilog govore i posljednje informacije prema kojima je Apple smanjio isporuke ključnih komponenata za iPhone u 2024. godini, što je još jedan dokaz da potražnja za iPhoneom pada. Vjerojatno najpoznatiji analitičar koji prati Apple Ming-Chi Kuo, na temelju tih podataka, kao i činjenice da su tjedne isporuke iPhonea u Kini pale između 30 i 40 posto, predviđa kako bi ove godine broj isporuka iPhonea globalno mogao pasti za čak 15 posto.

Postoji više faktora koji utječu na očekivano slabiju potražnju za iPhoneom, prema Kuou. Jedno od njih odnosi se na ponovni uspon Huaweija u Kini, no jedan od tih faktora je i Samsung i nove tehnologije koje su predstavili u telefonima posljednje generacije. Naime, južnokorejska tvrtka u posljednjoj generaciji svojih telefona iz serije Galaxy S predstavila je i neke nove opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji. Ta se promjena, čini se, itekako isplatila te je Samsung zabilježio povećanje broja prednarudžbi telefona iz Galaxy S24 serije od pet do deset posto u odnosu na prošlogodišnji model. Također, za ljeto pripremaju i nove flagship modele telefona s fleksibilnim ekranima, a navodno i svoj prvi cjenovno pristupačniji savitljivi Fold.

Kuo kaže kako je u posljednje vrijeme zabilježen porast interesa korisnika za takvim uređajima, od čega bi Samsung svakako trebao profitirati. S druge strane, savitljivi iPhone nije niti blizu realizacije. Apple navodno razmišlja o uređajima s fleksibilnim ekranima, no čini se kako bi njihov prvi uređaj mogao biti savitljivi iPad, dok ćemo na sam telefon sačekati još dosta vremena.

Umjetna inteligencija Samsung bi mogao predstaviti napredniju verziju Galaxy AI-a koja neće biti besplatna

Iako Apple ima vjernu i iznimno veliku bazu korisnika, kada su u pitanju tehnologije poput umjetne inteligencije i savitljivih ekrana, kompanija po tom pitanju zaostaje u odnosu na konkurente, što bi ih moglo stajati i odrazit će se na smanjenje prodaje. Situacija bi se ipak mogla promijeniti s nadolazećom generacijom iPhonea te bi novi modeli telefona, ali i nova generacija njihova mobilnog operativnog sustava trebali dobiti opcije bazirane na generativnoj AI.

Izvor: Sam Mobile


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti