Samsung bi mogao predstaviti napredniju verziju Galaxy AI-a koja neće biti besplatna

Korištenje Galaxy AI-a na Samsungovim telefonima još će neko vrijeme biti besplatno.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.01.2024. / 09:10

Umjetna inteligencija (Foto: Afp)

Nova generacija Samsungovih telefona iz serije Galaxy S donijela je i jedan veliki novitet - Galaxy AI. Umjetna inteligencija južnokorejske kompanija trenutačno je besplatna i njeno korištenje neće se naplaćivati niti sljedeće godine, no pitanje je što će biti nakon toga.

Samsung Galaxy S24 serija Samsung predstavio prve AI telefone: Što je sve novo, kako izgledaju i, najvažnije, koliko koštaju

Iz Samsunga i dalje nemaju konkretan odgovor (ili još niti sami ne znaju što će napraviti), no u jednom nedavnom intervjuu TM Roh dao je neke naznake što bi mogli očekivati nakon 2025. godine. On je rekao kako bi kompanija mogla ponuditi još bolje i snažnije AI opcije, no za njihovo korištenje korisnici bi trebali plaćati. S druge strane, Roh kaže kako će brojni korisnici vjerojatno biti zadovoljni s opcijama baziranim na umjetnoj inteligenciji koje su besplatne.

Dakle, slično kao što postoji besplatna i plaćena verzija ChatGPT-a, tako možemo očekivati i besplatnu opciju Galaxy AI-a te bolju i napredniju verziju Samsungove umjetne inteligencije koja neće biti besplatna. Ovo je prvi put od predstavljanja telefona iz serije Galaxy S24 da su iz južnokorejske kompanije komentirali Galaxy AI te potencijalno plaćanje ove tehnologije, iako Roh nije bio konkretan tako da je i dalje puno toga nije poznato kao kada bi korisnici tu napredniju verziju mogli početi plaćati (za pretpostaviti je da će to biti od 2026.), koliko će ona stajati, odnosno hoće li se za nju trebati plaćati mjesečna pretplata. Te bi informacije trebali saznati tijekom ove ili sljedeće godine.

Osim posljednje generacije telefona iz Galaxy S serije, Roh kaže kako će njihova umjetna inteligencija postati dostupna i na nekim starijim uređajima, ukupno na čak oko 100 milijuna uređaja ove godine. Među inim, spomenuo je telefone iz serije Galaxy S23, zatim model S23 FE, kao i prošlogodišnje fleksibilne uređaje - Galaxy Z Fold 5 i Flip 5, kao i tablet Galaxy Tab 9. Također, možemo očekivati kako će i nadolazeći modeli telefona sa savitljivim ekranima - Galaxy Z Fold i Flip 6 imati Samsung AI.

Samsung Galaxy Ring Samsung na kraju Galaxy Unpackeda zagolicao maštu najavom novog pametnog uređaja

S obzirom na to da je AI danas postala nezaobilazna tehnologija, jasno je kako ćemo je sve više koristiti i na pametnim telefonima. Pored već dostupnih aplikacija, uključujući ChatGPT, Googleoa Bard i sada Galaxy AI, umjetnu inteligenciju u svoje telefone namjerava implementirati i Apple. Cookova kompanija neće, čini se, predstaviti neku posebnu aplikaciju, već će AI opcije implementirati u brojne aplikacije kako bi korisnicima olakšala njihovo korištenje i omogućila lakšu komunikaciju, pretraživanje itd.

Izvor: Android Police
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti