Apple će se pokoriti europskim propisima: U ožujku stižu velike promjene za europske potrošače

Apple će transformirati svoj ekosustav aplikacija u Europi, nudeći izbore i snižavajući naknade u skladu s europskim propisima.

Branimir Vorša | 26.01.2024. / 09:33

Appleov ekosustav aplikacija
Appleov ekosustav aplikacija (Foto: Afp)

U novom potezu potaknutom nadolazećim europskim propisima, Apple je najavio sveobuhvatne promjene u svom ekosustavu aplikacija za iPhone. Revizija, koja bi trebala stupiti na snagu početkom ožujka, radi usklađivanja sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA), ima za cilj pružiti potrošačima i programerima u Europi veći izbor i smanjene naknade.

Po prvi put, korisnici iPhonea u Europi moći će koristiti alternativne trgovine aplikacija, odvajajući se od zadanih Appleovih postavki. Osim toga, programeri će imati slobodu ponuditi alternativne sustave plaćanja, potencijalno povećavajući svoju zaradu i snižavajući cijene. Međutim, Apple izražava zabrinutost zbog mogućih sigurnosnih rizika povezanih s otvaranjem iPhonea vanjskim izvorima.

Phil Schiller, koji nadzire Appleovu trgovinu aplikacija, naglašava predanost tvrtke privatnosti i sigurnosti unatoč priznavanju neizbježnih prijetnji koje proizlaze iz poštivanja mandata EU-a. Revizije u Europi će vidjeti smanjenje Appleove provizije za transakcije unutar aplikacije na 10-17 posto, za razliku od uobičajenih 15-30 posto, koje će se nastaviti izvan Europe.

U SAD-u, Apple planira prikupljati provizije u rasponu od 12 do 27 posto za transakcije unutar aplikacije izvršene izvan njihovog sustava, u skladu s nedavnom sudskom presudom. Provizije predstavljaju značajan izvor prihoda za Appleov odjel za usluge, generirajući 85 milijardi dolara u posljednjoj fiskalnoj godini.

Dok u Europi Apple neće naplaćivati provizije na transakcije unutar aplikacije izvan svog sustava plaćanja, uvest će "naknadu za temeljnu tehnologiju" za instaliranje aplikacija na iPhoneu. Izvršni direktor Epic Gamesa Tim Sweeney kritizira te promjene kao podmukli novi primjer zlonamjerne usklađenosti.

Unatoč potencijalnom utjecaju na Appleove prihode, čini se da ulagači nisu uznemireni, a Appleove dionice pokazuju minimalno kretanje. Promjene u Europi mogu utjecati na regulatore i zakonodavce na drugim velikim tržištima da potraže slične prilagodbe. Spotify, izravni konkurent, obećava da će zagovarati promjene na globalnoj razini, ističući potrebu za više slobode na tržištima izvan Europe.

Osim trgovine aplikacijama, Apple će potrošačima u Europi olakšati promjenu zadanih opcija, poput preglednika, u skladu s nadolazećim propisima. Puni opseg svih promjena i njihove posljedice na Appleove globalne operacije zasad ostaju neizvjesne.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti