Legendarni Appleov dizajner i Sam Altman traže milijardu dolara za razvoj iPhonea umjetne inteligencije

Njihov uređaj navodno ne bi trebao izgledati poput telefona te možda uopće neće imati ekran.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.04.2024. / 09:13

Jony Ive s iPadom u ruci (Foto: Afp)

U rujnu prošle godine mrežom su se prvi put proširile informacije o misterioznom AI uređaju na kojem rade dva poznata lica iz tehnološke industrije. Sam Altman, prvi čovjek OpenAI-a, kompanije koja stoji iza ChatGPT-a te Jony Ive, legendarni Appleov dizajner, udružili su se kako bi razvili potpuno novi uređaj koji bi trebao biti baziran na umjetnoj inteligenciji.

Umjetna inteligencija Tajni projekt postaje sve zanimljiviji: Poznato je novo radno mjesto dosadašnjeg glavnog Appleova dizajnera

O čemu je riječ, nije poznato, no očekivanja su svakako velika, pogotovo jer su mediji njihov zajednički projekt prozvali iPhoneom umjetne inteligencije, odnosno kombinacijom vjerojatno najpoznatijeg gadgeta ovog stoljeća i revolucionarne tehnologije koja ima potencijal promijeniti svijet. Jedino što je sigurno jest da taj uređaj neće izgledati poput klasičnih pametnih telefona, a možda čak neće imati ni ekran, poput uređaja kompanije Humane u koju je Altman već investirao.

Posljednje informacije vezane uz njihovu suradnju i projekt koji razvijaju govore o investiciji od čak milijardu dolara za razvoj njihova uređaja. Altman i Ive navodno su već uključeni u razgovore sa Softbankom, kao i još nekoliko fondova kapitala poput Thrive Capitala i Emerson Collectivea od kojih žele osigurati potrebnu investiciju.

Osim Altmana i Ivea, u razgovore oko razvoja ovog uređaja navodno je uključen i izvršni direktor Softbanka Masayoshi Son. S obzirom na to da Softbank ima veliki udio u proizvođaču čipova ARM, on se u razgovorima zalagao da upravo ARM ima veliku ulogu u razvoju tog AI hardvera.

ChatGPT, ilustracija OpenAI navodno priprema novi alat s kojim će konkurirati Appleu, Googleu i Amazonu

Čini se kako još nikakve konačne odluke oko samog uređaja nisu donesene te će biti prilično zanimljivo vidjeti kakav će to novi dizajn smisliti Jony Ive. Iako nam se danas čini kako ne možemo zamisliti život bez telefona, budućnost možda donosi uređaje s kojima ćemo možda više razgovarati ili imati nekakav drukčiji oblik interakcije u odnosu na konzumiranje sadržaja s ekrana, na kakav smo navikli proteklih godina i desetljeća.

Izvor: Tech Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti