Tajni projekt postaje sve zanimljiviji: Poznato je novo radno mjesto dosadašnjeg glavnog Appleova dizajnera

O projektu nije poznato puno toga, no s obzirom na to da iza njega stoje velika imena tehnološke industrije, jasno je kako su ambicije jako velike.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.12.2023. / 09:16

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Prije nekoliko mjeseci mrežom se raširila priča kako Sam Altman i Jony Ive namjeravaju udružiti snage i napraviti novi uređaj kojeg su mediji nazvali iPhoneom umjetne inteligencije. O kakvom je konkretno uređaju riječ, nije poznato, no s obzirom na to da su u njegov razvoj uključeni vjerojatno najpoznatiji dizajner elektroničkih uređaja u povijesti te CEO OpenAI-a, jasno je kako su očekivanja od njega jako velika.

Jony Ive i Tim Cook Najpoznatiji Appleov dizajner započeo je suradnju s Ferrarijem

Osim njih, u razvoj uređaja uključena je još jedna poznata osoba iz svijeta investicija i tehnološke industrije - Masayoshi Son iz SoftBanka, a sada smo saznali da će se ovom timu pridružiti još jedan zaposlenik Applea. Riječ je o Tang Tanu, glavnom dizajneru za proizvode poput iPhonea i Apple Watcha, a koji je nedavno najavio odlazak iz Applea. Kompaniju bi trebao napustiti u veljači sljedeće godine, nakon čega bi se trebao pridružiti dizajnerskoj kompaniji LoveFrom koju je Jony Ive osnovao nakon što je on digao sidro iz Applea.

Ova bi kompanija trebala biti zadužena za dizajn i mogućnosti samog uređaja, dok će se Altmanov OpenAI pozabaviti softverom i opcijama vezanim uz umjetnu inteligenciju. Jony Ive rekao je kako im ovaj projekt predstavlja priliku za razvoj novog načina interakcije ljudi s računalima, a koji će biti manje ovisan o ekranima. O tome je govorio i Altman kada je naglasio kako to neće biti vrsta uređaja s kojom namjeravaju konkurirati pametnim telefonima pa postoje nagađanja kako bi to mogao biti neki moderniziran oblik Googleovih naočala, samo prilagođen umjetnoj inteligenciji.

AI Pin na djelu Dan prije predstavljanja procurili novi detalji o uređaju koji bi mogao mobitele u potpunosti izbaciti iz igre

Podsjetimo i kako je Sam Altman uložio novac i u startup Human koji je predstavio neobičan uređaj AI pin koji se može nositi poput broša na odjeći, a interakcija s njim također nije bazirana na ekranima, već na glasovnom asistentu, umjetnoj inteligenciji i laserskom projektoru. Iako je sam koncept prilično zanimljiv, njegovo je korištenje prilično komplicirano te će teško privući veći broj ljudi, no takvi nam uređaji ipak pokazuju jedan potencijalan smjer u kojem bi se tržište s vremenom moglo razvijati, a čini se kako u tom smjeru ide i uređaj na kojem će snage udružiti OpenAI i bivši Appleovi dizajneri.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti