OpenAI navodno priprema novi alat s kojim će konkurirati Appleu, Googleu i Amazonu

Nakon ChatGPT-a i Sore, Sam Altman i OpenAI nastavljaju s razvojem novih proizvoda baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.03.2024. / 11:31

ChatGPT, ilustracija (Foto: Afp)

Sam Altman nedavno je najavio kako OpenAI, prije predstavljanja nove verzije njihova AI chatbota (ChatGPT-5) planira predstavljanje “brojnih drugih važnih stvari”, no neke detalje o tim novitetima nije podijelio s javnosti. Na temelju prijave proizvoda američkom uredu za patente i žigove, mediji nagađaju o kakvim se proizvodima radi te vjeruju kako OpenAI radi na razvoju glasovnog asistenta. Tvrtka je tako prijavila proizvod nazvan glasovni inženjer koji pokriva različite oblike softvera. Među inim, u prijavi patentnom uredu spominje se razvoj glasovnog asistenta, prepoznavanje glasa i govora, procesiranje glasovnih komandi te konvertiranje između teksta i govora, višejezično prepoznavanje govora, prijevod i transkripti, zatim korištenje umjetne inteligencije za automatsku konverziju između teksta i glasa te teksta i zvuka, razvoj servisa za isporuku glasovnih usluga itd.

Sam Altman OpenAI kreće u osvajanje Hollywooda

Dakle, s novim proizvodom kompanija bi mogla ući na teritorij Amazona, Googlea i Applea i konkurirati Alexi, Siri i Google Assistantu. Kao što već sada postoji posebna aplikacija ChatGPT za pametne telefone, tako bi se u budućnosti mogla pojaviti i nova aplikacija OpenAI-a koja će uključivati glasovnog asistenta, a patent otkriva da bi se mogla koristiti i za prijevode, prepoznavanje govora i druge usluge.

No taj, kako ga spominju na Business Insideru, glasovni inženjer, nije jedini proizvod koje je tvrtka prijavila patentnom uredu te su prijavili i buduće verzije svog AI chatbota - ChatGPT-6 i ChatGPT-7. Prijava za šestu generaciju ChatGPT-a uključuje simulaciju razgovora, prediktivnu analitiku te algoritme za analizu koji mogu naučiti analizirati, klasificirati i poduzimati različite radnje na temelju dostupnih podataka. ChatGPT-7 uključuje i softver koji koristi umjetnu inteligenciju za generiranje glazbe. Iako takvi programi već postoje, bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati stvaranje glazbe OpenAI-ova chatbota, a osim glazbe, ta buduća verzija ChatGPT-a uključuje i pretvaranje tekstualnih i podatkovnih datoteka u softverski kod te generiranje softverskog koda.

Peter Deng Potpredsjednik OpenAI uvjeren: Umjetna inteligencija učinit će nas "više ljudima"

Treba naglasiti kako su ove prijave i dalje u fazi ispitivanja te im patentni ured ne mora dati odobrenje. Npr. ranije su odbili prihvatiti pokušaj OpenAI-a da prijavi zaštitni znak “GPT” te su u svom objašnjenju naglasili kako je riječ o akronimu koji se često upotrebljava i koji je samo deskriptivan.

Iz Business Insidera poslali su upit OpenAI-u oko njihovih prijava patentnom uredu i proizvoda koje pripremaju, no iz Altmanove kompanije nisu odgovorili na taj upit. Što se tiče nadolazeće verzije ChatGPT-a, OpenAI užurbano radi na petici te njeno predstavljanje očekujemo tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti