Novi alat baziran na umjetnoj inteligenciji OpenAI-a uskoro bi mogao biti dostupan svima

Izvršna tehnološka direktorica tvrtke komentirala je kada možemo očekivati dostupnost Sore, a najavila je i neke novitete.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.03.2024. / 12:01

Brodovi u šalici kave, video generiraan AI alatom Sora
Brodovi u šalici kave, video generiraan AI alatom Sora (Foto: OpenAI)

Prošli mjesec OpenAI predstavio je svoj novi alat baziran na umjetnoj inteligenciji. Slično kako je ChatGPT, kada se pojavio, impresionirao većinu korisnika, tako je i Sora, program za generiranje videozapisa iz tekstualnih upita, zadivio svojim mogućnostima. Videa koje je OpenAI objavio prilikom lansiranja Sore, a koja su stvorena upravo ovim alatom pokazuju veliku dozu realizma te je ponekad teško razlikovati takav umjetno stvoren video od stvarnog.

Brodovi u šalici kave, video generiraan AI alatom Sora OpenAI predstavio Soru, svoj najnoviji AI alat koji pretvara tekst u video zapise

Nakon predstavljanja Sora je bila dostupna samo za ograničen krug korisnika - dizajnere, filmske producente, vizualne umjetnike i slično, a za sve one koji s nestrpljenjem iščekuju sami isprobati mogućnosti ovog alata, OpenAI ima dobre vijesti. Kako je u intervjuu za The Wall Street Journal komentirala izvršna tehnološka direktorica tvrtke Mira Murati, Sora bi ove godine trebala postati dostupna svima, a moguće je da to bude kroz nekoliko mjeseci.

To nije jedini novitet koji je najavila. OpenAI, naime, i dalje radi na razvoju Sore te je namjeravaju poboljšati novim opcijama koje bi trebale dodatno unaprijediti i poboljšati iskustvo generiranih videozapisa. Tako planiraju dodati i opciju stvaranja zvučnih zapisa uz generirani video, čime bi takvi videozapisi trebali postati još realniji. Također, Sora bi trebala i dobiti mogućnost uređivanja generiranih videa tako da korisnici sami mogu prilagoditi dobiveni video svojim potrebama i željama.

Dok je bila prilično otvorena o informacijama o samoj Sori, Murati nije bila previše razgovorljiva na pitanja o podacima na kojima je ovaj AI alat treniran. Naglasila je kako neće ići u detalje oko podataka, no riječ je o javno dostupnim i licenciranim podacima, a nije mogla odgovoriti koriste li za treniranje njihove AI sadržaj s YouTubea, Facebooka i Instagrama. Jedino što je potvrdila jest da se za treniranje koriste podaci Shutterstocka, što je jasno jer je OpenAI s tom tvrtkom ranije dogovorio partnerstvo.

Sam Altman Evo koliko trenutačno vrijedi kompanija čija tehnologija mijenja svijet

Još jedna zanimljivost o kojoj je razgovarala s novinarima odnosi se na cijenu korištenja energije za Soru koja je puno veća u odnosu na tekstualne i slikovne AI alate. Cilj OpenAI-a jest s vremenom da se Sora po toj cijeni približi njihovom alatu za generiranje fotografija iz teksta DALL-E.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti