Startup privukao pažnju velikih kompanija: Stotine milijuna dolara uložili su Amazon, Nvidia, OpenAI, Microsoft i druge tvrtke

Ove investicije najavljene su nakon što je kompanija nedavno AI objavila partnerstvo s BMW-om.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.02.2024. / 16:02

Novac (Foto: Getty Images)

Kada u jedan startup ulože kompanije poput Amazona, Nvidije, Microsofta, OpenAI-a i Explorea, jasno je kako je riječ o tvrtki s velikim potencijalnom koja bi jednom u budućnosti mogla donijeti disrupciju na tehnološko tržište. Upravo to možemo reći za Figure AI, startup koji razvija humanoidne robote kojima upravlja umjetna inteligencija, a koji je nedavno pokupio skoro 700 milijuna dolara od poznatih investitora i kompanija, nakon čega je njegova procijenjena vrijednost porasla na 2 milijarde dolara.

  Druga generacija Teslina robota Za dvadesetak godina na zemlji bi moglo biti čak milijardu humanoidnih robota

Najviše je novaca u Figure AI uložilo Explore Investments, 100 milijuna dolara, a zanimljivo je kako je ovaj fond pokrenuo osnivač Amazona Jeff Bezos. Osim osnivača te kompanije, u ovaj startup uložio je i sam Amazon i to 50 milijuna dolara, dok je 95 milijuna dolara uložio Microsoft, koji nakon velikih ulaganja u OpenAI, nastavlja s investicijama u AI i robotske kompanije. Nvidia je također uložila 50 milijuna dolara, Intelov odjel za investicije uložio je 25 milijuna dolara, dok je 5 milijuna uložio i OpenAI.

Ove investicije najavljene su nakon što je nedavno Figure AI objavio partnerstvo s BMW-om kojem će isporučiti humanoidne robote koji bi trebali raditi u njihovim tvornicama. Ova je kompanija prije otprilike godinu dana predstavila svoj prvi proizvod, humanoidnog robotskog asistenta nazvanog Figure 01 koji bi se mogao koristiti u tvornicama, ali i u kućanstvima. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, ovaj se robot kreće poput čovjeka, a cilj kompanije je da njihovi roboti jednom zamijene opasne i ponavljajuće poslove kako bi se ljudi mogli fokusirati na poslove koji zahtijevaju intuiciju i talent. Također, vjeruju kako će takvi roboti ublažiti problem nedostatka radne snage te poboljšati sigurnost na radnom mjestu.

Ovo, naravno, nije jedina kompanija koja razvija humanoidne robote koji bi jednog dana trebali obavljati ljudske poslove. Poznato je kako i Tesla razvija svog humanoidnog robota oko kojeg Elon Musk ima velike ambicije, a treba podsjetiti kako je nedavno i OpenAI uložio u robotsku kompaniju 1X Technologies, dok sličnog robota razvija i Sanctuary AI.

  Druga generacija Teslina robota Brži i sposobniji: Tesla predstavila novu generaciju humanoidnog robota

Čini se kako je OpenAI s ChatGPT-jem pokrenuo ne samo tržište proizvoda i servisa baziranih na umjetnoj inteligenciji, već i tržište humanoidnih robota za čiji je razvoj i upravljanje od ključne važnosti upravo AI. Dok chatbotove poput ChatGPT-a svakodnevno koriste milijuni ljudi, proći će još dosta vremena dok i humanoidni roboti postanu dio naše svakodnevice koji će nam pomagati na poslu, u kućanskim obvezama itd.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti