Brži i sposobniji: Tesla predstavila novu generaciju humanoidnog robota

Robot bi na početku trebao pomagati u proizvodnom procesu u Teslinim tvornicama, a nakon toga bi se trebao pojaviti u prodaji na tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.12.2023. / 09:09

Druga generacija Teslina robota (Foto: Platforma X)

Kada je Tesla najavila ambiciozne planove vezane za humanoidne robote, prizor čovjeka zamaskiranog u robota bio je prilično komičan, no nije prošlo puno vremena od plesača koji je zamaskiran u robota do - stvarnog humanoidnog robota koji ima prilično dobre plesne poteze. Na platformi X (a gdje drugdje?) Elon Musk pohvalio se novom generacijom robota Optimus na kojoj su napravljena brojna poboljšanja i već sada se čini kao gotovo finaliziran proizvod.

Predstavljanje Teslina robota Tesla predstavila radni prototip svog robota koji bi trebao stajati manje od 20 tisuća dolara

U razvoju novog Optimusa Tesla je iskoristila svoje znanje i stručnost u područjima poput električnih motora, baterijske tehnologije i umjetne inteligencije koju su razvili za svoj program autonomne vožnje te su na dobrom putu da jednom, možda i ranije nego što se to očekivalo, njihovi roboti polako počnu sudjelovati u nekim ljudskim aktivnostima.

Nova verzija robota, kako je vidljivo iz objavljenog videa, sada je 30 posto brža u odnosu na prethodnika, a povećanju brzine hodanja pomoglo je i smanjivanje težine od deset kilograma. Iz Tesle naglašavaju i poboljšani balans Optimusa, što možemo vidjeti i po načinu na koji radi čučnjeve, a velik napredak napravljen je i s načinom na koji pomiče ruke, odnosno šake i prste. Dok nama nije problem podizati predmete i primijeniti dovoljan stisak da bismo predmet podigli, ali da ga pri tome ne razbijemo i ne oštetimo, robotima je to prilično kompliciran zadatak. No kako vidimo na primjeru s jajem, Optimus se odlično snalazi i s balansiranjem prstima.

Tesla će nastaviti s daljnjim razvojem i testiranjem robota, a prema Electreku, ne bi trebalo proći puno vremena prije nego što ga kompanija počne koristiti u svojim proizvodnim procesima. U budućnosti, kada se robot pokaže sposobnim i za kompliciranije zadatke, kompanija ga namjerava ponuditi na tržištu. Potražnja za njim trebala bi biti velika, odnosno ogromna, barem prema izvršnom direktoru kompanije. Naime, kada je nedavno govorio o Optimusu, još prije demonstracije nove generacije, Musk je rekao kako je njihov robot iznimno podcijenjen, a potražnja za njim mogla bi iznositi čak 10 do 20 milijardi komada.

  Robotska ruka Konkurent Teslinom robotu, ali stiže puno ranije: Američki startup priprema autonomnog humanoidnog robota

Teslin je cilj da humanoidni roboti prvo zamijene ljude na nekakvim opasnim i ponavljajućim poslovima, dok bi jednog dana mogli služiti i kao naši kućni pomoćnici, obavljati kupovinu za nas i slično. No, jasno, unatoč velikom napretku robotike od tog smo dana još prilično udaljeni.

Izvor: Digital Trends

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti