Konkurent Teslinom robotu, ali stiže puno ranije: Američki startup priprema autonomnog humanoidnog robota

Za razliku od specijaliziranih robota, plan Figurea je napraviti robota opće namjene koji će se moći koristiti u različitim industrijama i za različite zadatke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.05.2023. / 15:45

Robotska ruka (Foto: Getty Images)

Osim što se trebamo početi navikavati na svijet u kojem će veliku ulogu u svakodnevici imati umjetna inteligencija, čini se kako treba razmišljati i o budućnosti u kojem će naša svakodnevica biti i - humanoidni autonomni roboti. Što od takvih robota možemo očekivati pokazao nam je Elon Musk, odnosno Tesla čiji inženjeri razvijaju autonomnog robota koji bi jednog dana trebao pomagati u kućanstvima u obavljanju svakodnevnih poslova.

Robot Atlas VIDEO: Pogledajte kako se robot Atlas nakon plesnog podija i parkoura snašao na - gradilištu

Njihov potencijal ipak godinama najbolje demonstrira robotska kompanija Boston Dynamics čiji su modeli Atlas zadivili svojim gimnastičkim sposobnostima, iako je jasno kako će proći još neko vrijeme prije nego počne primjena takvih strojeva za nekakve poslove u kojima će raditi s ljudima ili ih čak zamijeniti.

Među brojnim kompanijama koje razvijaju robotska rješenja jest i startup Figure koji je nedavno od investitora prikupio 70 milijuna dolara, čime se, prema Reutersu, njegova vrijednost popela na oko 400 milijuna dolara. Ta bi im investicija trebala pomoći u ubrzanju razvoja i proizvodnje prvog autonomnog humanoidnog robota čiji prvi model možemo očekivati već tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Za razliku od drugih konkurenata na tržištu koji rade na specijalizirane robote, plan Figurea je napraviti robota opće namjene koji će se moći koristiti u različitim industrijama i za različite zadatke - od npr. rada u skladištima pa do rada u prodaji. Također, njihovi bi roboti s vremenom trebali učiti i prilagođavati se novim radnim uvjetima, zadacima i okolini u kojoj rade.

Predstavljanje Teslina robota Tesla predstavila radni prototip svog robota koji bi trebao stajati manje od 20 tisuća dolara

Izvršni direktor tvrtke Brett Adock kaže kako su već u pregovorima s nekim maloprodajnim lancima oko komercijalizacije njihova robota te je objasnio kako je njihova vizija da roboti “pomognu riješiti problem nedostatka radnika i s vremenom eliminiraju potrebu za nesigurnim i nepotrebnim poslovima”.

Detalji o samim robotima nisu poznati, a na tržištu bi se, među inim, trebali boriti s Teslinim Optimusom koji bi trebao postati dostupan za 3 do 5 godina (prema Musku) uz cijenu nižu od 20 tisuća dolara.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti