VIDEO: Pogledajte kako se robot Atlas nakon plesnog podija i parkoura snašao na - gradilištu

Do sad smo ga vidjeli kako trči i skače, a sad je dobio i - ruke.

Martina Čizmić | 19.01.2023. / 12:02

Robot Atlas (Foto: Boston Dynamics)

 Već smo naviknuli da roboti Boston Dynamicsa sa svakom godinom dobivaju nove mogućnosti. Od hodanja po različitom terenu, preko skakanja u parkouru pa do sinkroniziranog plesanja.

No, najnoviji video koji su objavili, a u kojem glavnu ulogu ima njihov humanoidni robot Atlas pokazao je da su otišli još jedan korak dalje. Do sad smo ga vidjeli kako trči i skače, a sad je dobio i - ruke.

Slika nije dostupna Roboti koji izvode akrobacije vas plaše? Pogledajte video koji pokazuje njihovu drugu stranu

Odnosno, dobio je hvataljke koje mu omogućuju da podigne stvari s poda, prenese teret ili uhvati nešto u zraku. Iako podsjećaju na ruke, zapravo se sastoje od jednog fiksnog i jednog pokretnog prsta. Iz Boston Dynamicsa su pojasnili kako su ih namjerno dizajnirali takvima kako bi Atlas mogao podići teške terete.

U videu koji su objavili, pokazali su kako Atlas može biti koristan na gradilištu. Demonstrirao je kako može donijeti torbu s alatom, hodati po različitim površinama i na kraju skočiti s veće visine. Svoju uspješnu demonstraciju čak je i proslavio gestom koja je svima dobro poznata.

Kako ističu iz Boston Dynamicsa, Atlas na kraju videa skoči i napravi salto što je pokret koji do sad nije mogao napraviti, ali i pokazuje koliko je napredovao u svom razvoju.

Novi potezi predstavljaju prirodan napredak istraživanja koja su u tijeku, kaže Ben Stephens, voditelj Atlasovih kontrola.

Slika nije dostupna Parkour nije nikakav problem: Pogledajte kakve akrobacije mogu izvoditi roboti Atlas

Širimo nove sposobnosti, kaže Stephens. Parkour i ples bili su zanimljivi primjeri prilično ekstremnog kretanja, a sada pokušavamo nadgraditi to istraživanje kako bismo također izvršili smislenu manipulaciju. Važno nam je da robot može obavljati ove zadatke s određenom količinom ljudske brzine. Ljudi su vrlo dobri u tim zadacima, tako da je to zahtijevalo neke prilično velike nadogradnje softvera za upravljanje.

No, da put od takvih robotskih sposobnosti nije ni brz ni lagan pokazali su u drugom videu, u kojem je ekipa koja radi na razvoju Atlasa pokazala svojevrsnu drugu stranu medalje i cijeli niz neuspjeha. Video ipak ulijeva optimizam jer daje uvid u to kako bi nam roboti u budućnosti mogli pomagati u teškim poslovima, ali i da su još daleko od toga da budu ravnopravni ljudima.

Scott Kuindersma, voditelj Atlasovog tima u Boston Dynamicsu, priznaje da je malo vjerojatno da će roboti zaroniti u njihovu torbu gimnastičkih trikova na gradilištima.

Ovo je više demonstracija nekih novih upravljačkih sposobnosti robota i zabavna veza s našim prijašnjim radom, ističe. Nadamo se da ćemo, ako uspijemo izgraditi temeljnu tehnologiju koja nam omogućuje jednostavno stvaranje i prilagodbu dinamičkih ponašanja poput ovih, biti u mogućnosti iskoristiti je na putu za obavljanje pravih, fizički zahtjevnih poslova

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti