Parkour nije nikakav problem: Pogledajte kakve akrobacije mogu izvoditi roboti Atlas

Roboti sada mogu reagirati i prilagoditi svoje ponašanje na temelju onog što vide te inženjeri više ne moraju unaprijed programirati sve njihove pokrete.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.08.2021. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Boston Dynamics prvi je put javnosti prikazao robota Atlas prije 8 godina, a napredak koji su do sada napravili s ovim robotima visokim oko 1,5 metara i teškim 86 kg prilično je nevjerojatan. Tijekom godina Atlas je naučio brzo trčati, preskakati prepreke i izvoditi pokrete koji su svojstveni za ljude, no ne i za robote, dok neke akrobacije poput salta, većina ljudi ne može napraviti. Atlas je pokazao da može.

Slika nije dostupna Ovo nije CGI, ovo je stvarno i urnebesno: Pogledajte ples robota koji je i Elona Muska ostavio bez teksta

Boston Dynamics jučer je objavio još jedan videozapis u kojem je prikazao dva modela Atlasa u akciji, a svoje su vještine prikazali u parkouru. Iz tvrtke kažu kako je upravo parkour savršen test kako bi vidjeli napredak i vještine robota jer ta disciplina zahtjeva potpuni angažman cijelog tijela, savršen balans i snalaženje u različitim situacijama i izvođenje različitih pokreta. Benjamin Stephens iz BD-a rekao je kako svoje robote često testiraju do njihovih granica, što im pomaže u daljnjem razvoju tehnologije.

U novom videozapisu roboti su ponovno prikazali fantastičnu koordinaciju i vještine, preciznost u kretanju po različitim platformama, mogućnost održavanja balansa te izvođenje salta unatrag. Iako smo slične poteze od Atlasa vidjeli i ranije, ovog puta postoji jedna razlika i to važna razlika u izvođenju tih akrobacija. Naime, razlika je što sada Atlas može prilagoditi svoje ponašanja na temelju onog što vidi i prepreka koje se nalaze pred njim, što znači da inženjeri više ne moraju pretprogramirati pokrete za skakanje po platformama.

Atlas Vještine poput gimnastičara: Nevjerojatno je što sve može napraviti robot Atlas

Inženjeri kompanije nastavit će i dalje raditi na robotima i razvijati njihove vještine, a sav napredak će, kao i do sada, objavljivati na svojim stranicama i YouTubeu.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti