Maleni robot meduza mogao bi spašavati koraljne grebene

Maleni robot moći će zamijeniti ronioce u brojnim istraživanjima u kojima se ne smiju koristiti podvodna sredstva kako ne bi oštetila krhke predmete i zato su idealni za istraživanje koralja.

Hina | 22.01.2021. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanski znanstvenici osmislili su robota u obliku meduze koji ne samo da oponaša nježno plivanje te životinje već i njezinu mekanu strukturu kako bi mogao istraživati koraljne grebene, a da ih pritom ne ošteti.

Maleni robot, predstavljen u srijedu u znanstvenom časopisu "Science Robotics", oponaša način na "koji se kreću najučinkovitiji plivači koje nalazimo u prirodi, kao što je uhati klobuk (Aurelia aurita)", kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Southampton (jugu Engleske) i Edinburga u Škotskoj.

Znanstvenici su odlučili istražiti 'jedinstveno' obilježje tih 'fascinantnih' organizama kako bi konstruirali alat za istraživanje podmorja, objašnjava profesor Francesco Giorgio-Serchi sa Sveučilišta u Edinburghu.

Ti organizmi nemaju skeletnu strukturu što ih, međutim, ne priječi da odlično plivaju, dodaje.

Robot ima glavu izrađenu iz kaučuka i osam "ticala" izrađenih 3D printerom. Za kretanje se koristi rezonantnim sustavom, pri čemu klip udara na spoj glave i ticala. Ako klip udari pri idealnoj frekvenciji, to omogućuje robotu da s vrlo malo uložene energije proizvodi slapiće i kreće se naprijed te postaje "deset do pedeset puta efikasniji od malenih podmorskih vozila s elisom".

Zahvaljujući tom sustavu kretanja i mekanom tijelu, robot je idealan za rad u osjetljivim staništima kakvi su koraljni grebeni, ali i na arheološkim nalazištima te u vodama gdje ima mnogo plivača, navodi se.

Maleni robot moći će zamijeniti ronioce u brojnim istraživanjima u kojima se ne smiju koristiti podvodna sredstva kako ne bi oštetila krhke predmeti i zato su idealni za istraživanje koralja.

Robot meduza već je testiran u bazenu, ali ne i u stvarnim uvjetima u oceanu.

Sveučilište Southampton želi sada na temelju tog robota izgraditi "autonomno podvodno vozilo kojim se može upravljati".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti