Mali pomak: Analitičari predviđaju blagi oporavak tržišta PC-ja

Tijekom sljedeće dvije godine analitičari predviđaju blago povećanje isporuka osobnih računala, ponajviše na krilima ultrabook i premium laptopa te hibrida skupljih od tisuću dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.10.2017. / 11:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tržište osobnih računala već je godinama u padu jer su brojnim korisnicima pametni telefoni i tableti zamijenili računala te je broj isporučenih računala pao s 365 milijuna 2011. godine na 263 milijuna, koliko analitičari očekuju da će se isporučiti ove godine. Riječ je o padu većem od 25 posto, a iako analitičari predviđaju porast isporuka tijekom sljedeće dvije godine, taj porast neće biti velik te bi broj isporuka u 2019. trebao biti manji od broja isporučenih računala 2016. godine. Prema Gartneru, prošle godine isporučeno je 270 milijuna računala, ove godine ta bi brojka trebala biti 7 milijuna manja, da bi se sljedeće godine popela na 265 milijuna (dakle, porast od dva milijuna), a 2019. na 269 milijuna isporučenih računala.

Zanimljivo, tijekom sljedeće dvije godine smanjit će se isporuka tradicionalnih računala, kategorija koja prema analitičarima Gartnera obuhvaća klasična stolna i prijenosna računala, a porast će prodaja ultra mobilnih i premium računala, i to za više od deset milijuna godišnje, tako da će rast cjelokupnog tržišta biti postignut na krilima tih uređaja. Ako se pitate kakva računala obuhvaća ta kategorija, iz Gartnera kažu kako je riječ o vrhunskim modelima ultrabook prijenosnika i uređajima 2 u 1 čija je cijena veća od tisuću dolara. Prošle godine isporučeno je 50 milijuna takvih računala, dok se za 2019. predviđa kako će broj isporuka premašiti 80 milijuna. Što se tradicionalnih računala tiče, prošle godine isporučeno je 220 milijuna uređaja, a 2019. ta će brojka iznositi samo 188 milijuna.

Porast od 0,8 posto, koliki se očekuje sljedeće godine, bit će ostvaren i na temelju povećanih isporuka kompanijama koje će sve više kupovati računala s Windowsima 10, kao i povećanju potražnje za osobnim računalima u Rusiji i Kini – Microsoft u suradnji s kineskim agencijama trenutno razvija verziju Windowsa 10 koju bi vlada napokon trebala odobriti, što će se odraziti i na povećanje isporuka PC-ja u toj zemlji.

Izvor: Extreme tech
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti