Malo istraživanje otkrilo da uobičajeni lijek iz kućne ljekarne može ubrzati prolazak simptoma bolesti COVID-19

Liječenje famotidinom također je dovelo do bržeg poboljšanja upalnih markera bez ikakvih štetnih učinaka na imunosni odgovor pacijenata, izvijestili su znanstvenici.

Hina | 17.02.2022. / 13:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U nehospitaliziranih, necijepljenih odraslih osoba s blagim do umjerenim COVID-om liječenje visokom dozom antacidnog lijeka famotidina pomoglo je ubrzanju prolaska simptoma i upale, prema istraživanju na malom uzorku.

Otprilike polovica ispitanika u istraživanju, koje je obuhvatilo 55 pacijenata, uzimala je famotidin, glavni sastojak Johnson & Johnsonova široko korištenog lijeka protiv žgaravice Pepsid, tri puta dnevno tijekom dva tjedna.

Slika nije dostupna Japan bi mogao novi lijek protiv COVID-19 dobiti već ovog proljeća

Ostali su uzeli tabletu koja nije sadržavala aktivnu tvar famotidin.

Kod bolesnika u skupini liječenoj famotidinom 14 od 16 praćenih simptoma brže je prošlo, uključujući gubitak mirisa i okusa, otežano disanje i bol u trbuhu.

Liječenje famotidinom također je dovelo do bržeg poboljšanja upalnih markera bez ikakvih štetnih učinaka na imunosni odgovor pacijenata, izvijestili su znanstvenici u časopisu Gut.

Slika nije dostupna Njemački znanstvenici razvili lijek koji bi mogao obuzdati širenje i spriječiti teže oblike COVID-19

Nadamo se da podaci koje objavljujemo nakon ove studije usmjeravaju buduća ispitivanja koja su neophodna za potvrdu famotidina kao lijeka za pacijente s bolesti COVID-19, rekao je voditelj studije dr. Tobias Janowitz iz Northwell Health and Cold Spring Harbor Laboratoryja u priopćenju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti