Japanski premijer Fumio Kishida rekao je u ponedjeljak da će vlada razmotriti davanje uvjetnog, ranog odobrenja COVID-19 pilule koju je razvila tvrtka Shionogi & Co Ltd.

Ako klinička ispitivanja potvrde sigurnost i djelotvornost lijeka, "željeli bismo to odmah razmotriti", rekao je Kishida na sastanku parlamentarnog odbora koji se prenosio na televiziji.

Koronavirus u laboratoriju, ilustracija Njemački znanstvenici razvili lijek koji bi mogao obuzdati širenje i spriječiti teže oblike COVID-19

Lijek, ilustracija Amerika odobrila još jedan lijek protiv korone, ali jedna skupina ljudi ga ne smije uzimati

Shionogi je odvojeno objavio da su novi rezultati tekućeg kliničkog ispitivanja lijeka, poznatog kao S-217622, pokazali "značajnu razliku" u antivirusnom učinku u usporedbi s placebom, kao i poboljšanje simptoma.

Izvršni direktor Isao Teshirogi rekao je novinarima da bi tvrtka mogla podnijeti zahtjev za rano odobrenje lijeka već idući tjedan te da je u mogućnosti isporučiti milijun doza do kraja ožujka.

List Mainichi ranije je izvijestio da Japan razmatra da dopusti tvrtki Shionogi prodaju antivirusnih oralnih pilula već ovog proljeća nakon što je farmaceutskoj tvrtki dao posebno dopuštenje da preskoči završnu fazu kliničkog ispitivanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju