Njemački znanstvenici razvili lijek koji bi mogao obuzdati širenje i spriječiti teže oblike COVID-19

Prvi put vidimo da bilo koji postojeći lijek pokazuje dvojako djelovanje protiv COVID-19, rekao je koautor studije prof. Stephan Ludwig.

Hina | 19.01.2022. / 15:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Eksperimentalni lijek koji se prvobitno razvijao za liječenje gripe pokazao je obećavajuće rezultate u borbi protiv virusa SARS-CoV-2 i mogao bi dvojako djelovati na COVID-19, objavili su njemački znanstvenici.

Lijek, nazvan zapnometinib ili ATR-002, potencijalno bi mogao obuzdati širenje virusa u stanicama te istodobno smanjiti i pretjerani imunosni odgovor koji utječe na razvoj težih oblika bolesti u slučaju zaraze koronavirusom, pokazali su eksperimenti in vitro (u epruvetama).

Slika nije dostupna Znanstvenici s Harvarda korak bliže pronalasku lijeka za multiplu sklerozu: Otkrili što bi moglo biti uzrok za njezin razvoj

Aktivna tvar zapnometinib, koja je izvorno korištena u razvoju lijeka protiv gripe, pokazala se učinkovitom u različitim modelima staničnih kultura, uključujući i djelovanje protiv svih testiranih varijanti SARS-CoVa-2.

To podrazumijeva široku primjenjivost u suočavanju s predstojećim varijantama koronavirusa s kojima ćemo se susretati u budućnosti. Trenutačno su u tijeku ispitivanja na životinjama da bi se potvrdili spomenuti nalazi.

Rezultati studije, koji su objavljeni prošli tjedan u stručnome časopisu Cellular and Molecular Life Sciences, dobar su temelj zahvaljujući kojemu je njemački Institut za lijekove i medicinske proizvode dao odobrenje proizvođaču Atriva Therapeuticsu da lijek testira i na ljudima.

Slika nije dostupna Želi stalno biti mlad: Američki milijarder pokrenuo startup tvrtku kojoj je cilj izliječiti proces starenja

Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju: Lijekovi protiv COVID-a su dobrodošli, ali nikako nisu zamjena za cijepljenje

Prvi put vidimo da bilo koji postojeći lijek pokazuje dvojako djelovanje protiv COVID-19, rekao je koautor studije prof. Stephan Ludwig, virolog s Instituta za virusologiju Sveučilišta u Muensteru.

Pozitivni rezultati kliničke studije na ljudima koja je još u tijeku, mogli bi rezultirati hitnim odobrenjem lijeka još u ovoj godini, rekao je Ludwig.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti