Želi stalno biti mlad: Američki milijarder pokrenuo startup tvrtku kojoj je cilj izliječiti proces starenja

Starenje je prirodan proces koji čovjek dijeli s ostalim živim bićima, no jedan američki milijarder želi prkositi prirodi i "izliječiti starenje".

Branimir Vorša | 16.12.2021. / 09:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osnivač poznate kriptoburze Coinbase i milijarder Brian Armstrong traži način kako izliječiti proces starenja kod ljudi, a u tu svrhu pokrenuo je novu startup tvrtku te namjerava u rješavanju tog problema koristiti strojno učenje.

Nova kompanija koju je Armstrong osnovao zove se NewLimit, a bavit će se epigenetskim reprogramiranjem, odnosno otkrivanjem terapija koje mogu preokrenuti proces starenja kod ljudi.

Slika nije dostupna Musk nakon glasina da je Bezos uložio milijune u istraživanje protiv starenja: "Ako to ne upali, tužit će smrt!"

NewLimit će započeti s dubokim preispitivanjem epigenetskih pokretača starenja te razvijati proizvode koji regeneriraju tkiva za liječenje specifične populacije pacijenata, stoji u priopćenju za medije te tvrtke.

Armstrongova tvrtka planira u istraživanju toga koje se značajke stanica mijenjaju starenjem koristiti algoritme strojnog učenja, kako bi se izradile terapije koje mogu usporiti, zaustaviti ili preokrenuti proces starenja.

No ipak, nova startup tvrtka NewLimit još je uvijek tek u konceptualnoj fazi, no Armstrong kaže da je u nju već uloženo 105 milijuna dolara kako bi se stvari što brže pokrenule.

Nevjerojatno je ambiciozno pokušati izliječiti starenje i vjerujemo da bi za ostvarenje te misije mogla biti potrebna desetljeća, ako ju je uopće i moguće postići, ali upravo to je i razlog zašto osjećamo nužnost započeti s radom već danas, stoji u navedenom priopćenju.

Ključan proces kojeg NewLimit mora odgonetnuti jesu promjene koje mijenjaju fizičku strukturu čovjekove DNK. Zbog toga će se ta tvrtka u početku usredotočiti na mehanizam epigenetskog reprogramiranja.

Epigenetski pokretači procesa starenja opisuju se kao promjene vezane za starosnu dob u izražavanju gena koje štete osnovnim funkcijama stanica te povećavaju rizik od raka te drugih bolesti povezanih sa starenjem. Ono što NewLimit želi napraviti jest reprogramirati te pokretače da rade upravo suprotno.

Slika nije dostupna Napravljeno cjepivo koje ubija "zombi" stanice i usporava starenje?

Jednostavnije rečeno, želimo dokučiti način kako vratiti regenerativni potencijal kojeg smo imali kad smo bili mlađi, ali kojeg smo nekako izgubili, navodi se u priopćenju.

NewLimit isto tako planira učiniti svoje terapije dostupne svima, ali ističu da će trebati možda desetljeća prije nego li si te terapije može priuštiti većina ljudi (da ne kažemo običnih smrtnika ili nemilijardera).

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti