Napravljeno cjepivo koje ubija "zombi" stanice i usporava starenje?

Proces starenja je neizbježan, no tim japanskih znanstvenika možda je pronašao način kako taj proces usporiti te istovremeno liječiti i mnoge bolesti vezane za starenje.

Branimir Vorša | 13.12.2021. / 10:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Japanski znanstvenici razvili su cjepivo koje cilja takozvane zombi stanice koje se tijekom vremena nakupljaju i oštećuju zdrave stanice. Vjeruje se da su upravo te zombi stanice odgovorne za čitav niz bolesti vezanih za starenje, poput primjerice srčane bolesti.

U istraživanju koje je objavljeno proteklog petka u znanstvenm časopisu Nature Aging, znanstvenici su opisali kako je njihovo cjepivo smanjilo broj zombi stanica, koje se klinički još nazivaju i starim stanicama, kod miševa koji su primili cjepivo. Učinak cjepiva isto je bio primjećen u dijelovima tijela koja su zahvaćena ukrućenjem arterija.

Slika nije dostupna Mala životinjica koje se mnogi boje i koju povezuju s koronavirusom mogla bi skrivati tajnu dugog i zdravog života?

Stare ili zombi stanice su stanice koje se prestanu razmnožavati (dijeliti) poput normalnih stanica, ali isto tako ne umiru. One su zapravo nekoć bile normalne stanice, no nakon prolaska kroz nekakav stresan događaj, poput oštećenja u njihovoj DNK ili nakon zaraze virusom, te stanice ulaze u stanje obamrlosti umjesto umiranja.

Kako se te stanice s vremenom nakupljaju u tijelu, one nanose štetu susjednim zdravim stanicama oslobađajući kemikalije koje izazivaju upalne procese. Tijekom vremena, te stanice pridonose procesu starenja te otvaraju mogućnosnti za čitav niz bolesti, uključujući dijabetes, osteoporozu, Alzheimerovu bolest, povećanje srca, probleme s bubrezima, začepljene arterije te gubitak mišićnog tkiva povezan sa starenjem.

Slika nije dostupna Može li nam pametni telefon pomoći da zaustavimo starenje i produljimo život? Ova aplikacija tvrdi da može

Posljednjih godina određeni broj studija na miševima testiralo je lijekove koji se nazivaju senoliticima, kako bi se ubile te zombi stanice. No tim japanskih znanstvenika, u kojem su se nalazili znanstvenici sa sveučilišta diljem Japana, identificirali su protein koji se nalazi u tim starim stanicama kod ljudi i miševa te na temelju njega sintetizirali cjepivo bazirano na aminokiselini koja pomaže u stvaranju tog proteina.

Cjepivo na bazi peptida omogućuje tijelu da stvori antitijela koja se mogu vezati za stare stanice, koje nakon toga mogu biti odstranjene putem bijelih krvnih zranaca koje se lijepe za ta antitijela.

Slika nije dostupna Amerikanci razvili pilulu koja bi mogla zaustaviti starenje? Neće ju prvo isprobati zvijezde, već pomalo neobični korisnici

To se cjepivo može primijeniti za liječenje ukrućivanja arterija, dijabetesa te drugih bolesti vezanih za starenje, ističe autor studije Tohru Minamino.

Kad su japanski znanstvenici primjenili svoje cjepivo na miševima koji su imali začepljene arterije, otkrili su smanjenje nakupljanja starih stanica te smanjivanje područja zahvaćenih tom bolesti. Japanski znanstvenici u studiji tvrde da kad su stariji miševi primili to cjepivo, ono je usporilo slabljenje njihovog tijela koje je povezano s procesom starenja, nasuprot starih miševa koji nisu primili to cjepivo.

Japanski znanstvenici isto tako kažu da cjepivo ima manji broj nuspojava te da je njegova učinkovitost dugotrajnija od trenutno postojećih senolitika.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti