Postojeća cjepiva mogu zaštititi od brazilske varijante koronavirusa, pokazuje studija Sveučilišta Oxford, a autori savjetuju farmaceutima da se u istraživanjima usredotoče na cjepivo protiv varijante B.1.351, prvi put uočene u Južnoj Africi.

Varijante koronavirusa sa specifičnim mutacijama na proteinskom šiljku zadaju najviše nevolje jer znanstvenici strahuju da će one smanjiti djelotvornost cjepiva te imunitet stečen prethodnom zarazom.

Znanstvenici su se koristili uzorcima krvi osoba s antitijelima generiranima zarazom COVID-19 kao i cjepivima dvaju proizvođača: Oxford/AstraZenece te Pfizer/BioNTecha koja se koriste u u Velikoj Britaniji.

Podaci su pokazali gotovo trostruko smanjenje razine virusne neutralizacije antitijelima koja su generirana cjepivima za varijantu P.1 Brazil, slično smanjenju uočenom kod varijante koja je prvi put identificirana u Kentu u Britaniji.

Ti podaci govore da antitijela stečena prirodnim putem, ili generirana cjepivima još uvijek mogu neutralizirati ove varijante, ali manje, stoji u studiji.

Važno je to da je soj P1 'brazilski' možda manje otporan na ta antitijela nego što smo isprva strahovali, navodi se.

Varijanta prvi put identificirana u Južnoj Africi izazvala je veće smanjenje u virusnoj neutralizaciji, deveterostruko smanjenje cjepivom Oxford/AstraZeneca te 7,6 puta manje kod Pfizer/BioNTecha.

Prošli mjesec Južnoafrička Republika prekinula je privremeno cijepljenje AstraZenecinim cjepivom jer su podaci pokazali minimalnu zaštitu od blage do umjerene zaraze varijantom koja je dominirala u toj zemlji.

Autori studije rekli su da bi "u cijelom svijetu laboratorijima trebao biti najveći prioritet razvoj cjepiva" protiv južnoafričke varijante poznate kao B.1.351.

Andrew Pollard, glavni znanstvenik u istraživanju cjepiva na Sveučilištu Oxford, rekao je da studija donosi "nove spoznaje koje mogu pomoći da pripremimo odgovore na nove izazove pandemije, bude li potrebno".

Studiju još nisu recenzirali neovisni stručnjaci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju