Marija Čulo zahvalna je na prilici koju je dobila u "Startaj Hrvatska": "Ovo je sve slatki posao, ne bojim se više ničega, spremni smo na rad!"

Ovo je sve slatki posao, ne bojim se više ničega i spremni smo na rad i našu prvu isporuku, zaključuje Marija Čulo.

Zimo Zimo | 17.10.2021. / 10:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Među pričama ljudi koji su se usudili oblikovati budućnost po svojoj mjeri je i ona hrabre poduzetnice Marije Čulo koja se hrabro izborila sa svim zaprekama koje su joj se našle na putu.

Marija i Damir supružnici su koji sa svojom obitelji žive u Vinkovcima. Po profesiji Marija, je socijalna radnica koja danas ne samo da radi nego i osmišljava potpuno inovativne kolače. Njezin suprug imao je posao u očevoj privatnoj firmi, a ona je razmišljala da bi bilo dobro da i njih dvoje uplove u poduzetničke vode s nekim sasvim svojim poslom. Budući da ih je zanimalo pekarstvo, a Marija je bila oduševljena kolačima koje je viđala u skupim hotelima, htjela je raditi slične kolače koji bi bili pristupačni i onima ne baš tako dubokog džepa. U pomoć je pozvala svoju prijateljicu Josipu Perković koja je imala mnogo više iskustva u pravljenju kolača. Najviše u testiranju kolača sudjeluju njihova djeca koja uvijek iskreno kažu kada im nešto ne valja i zašto. Proizvodnja se zahuktavala, svi su bili zadovoljni, no nije moguće predvidjeti sve. Očekivali su da će njihove tortice svi kupovati, ali onda su se suočili sa stvarnosti. Sve im je planove i nade poremetila pandemija. Naime, njihovi klijenti kao što su hoteli i restorani počeli su otkazivati narudžbe. Marija, Damir i Josipa ipak su odlučili ne zatvoriti svoj pogon i prebroditi pandemijsko razdoblje, prijavom na ''Startaj Hrvatska''. No, da bi proizvod došao do SPAR polica, potrebno je puno više od dobrog proizvoda.

Bilo je to prvi put da nam je došao netko izvana i gledao naše papire, rekla je Marija dodavši da su dobili puno papirologije za rješavati od audita. Krenuli su od početka, korak po korak i sve što je trebalo su napravili.

Nakon što su prošli kroz sve stepenice papirologije koje su bili pred njima, došli su na sastanak s g. Fenzlom, predsjednikom Uprave SPAR Hrvatska, koji im je priopćio da su prošli u projekt.

Vaši kolači su vrlo ukusni. Osobno sam ih probao i jako su mi fini. Podržavamo inovativne proizvode i mlade poduzetnike, rekao im je.

No, nije sve stalo na dobrim vijestima. Pandemija je ostavila posljedice na Marijino i Damirovo poslovanje te su se našli u financijskom problemu – trebalo je početi pripremati sve za velike količine proizvodnje, a novaca za sirovine nije bilo.

Da bi imali pravu proizvodnju koja je zakonski odrađena kako treba, ima puno pozadinskih troškova koje moramo plaćati, a nismo prodali još toliko da to sve možemo podmiriti. Htjela sam sve zatvoriti, ispričala je Marija koja je potom najavila partnerima projekta kako odustaje i povlači se iz poduzetništva. Ali prostora za odustajanje nije bilo.

Nisam očekivala da će tako reagirati svi s kojima sam pričala kad sam rekla da bih odustala, kaže Marija. Shvatila je da iza velikih firmi stoje ljudi, oni koji imaju osjećaje i suosjećaju te vjeruju u nju.

Ako oni mogu vjerovati u nas, koji nas ne poznaju, pa možemo i mi vjerovati u sebe. A onda i zbog same djece, jer su i oni bili uključeni u to. Kad sam malo razmislila, ne treba naučiti djecu da odustaju, nego kad je najteže da se ide dalje i da tek tada dolaze najbolje stvari, rekla je Marija te dodala: Da nije bilo SPAR-a ne bismo imali proizvodnju posloženu kako imamo danas. Oni su nam dali vjetar u leđa da idemo dalje i budemo prava proizvodnja.

Nakon puno uspona i padova Marija je došla u centralno skladište SPAR Hrvatska čuti koliko će slastica naručiti od nje.

Vaš proizvod je toliko sjajan, toliko ukusan i toliko inovativan. Stvarno zasluženo u svom imenu nosite zvijezde. SPAR će od vas naručiti 1.000 komada svake vrste, to je ukupno 7.000 komada, rekla je Mariji direktorica nabave prehrane i NF1 SPAR Hrvatska, Žana Lovrić

Okus i tekstura inovativnih slastica koje nude su između sladoleda i kolača. Sedam zvijezda, sedam jedinstvenih kombinacija arome i teksture. Ovi smrznuti kolači i torte dio su detaljne ručne proizvodnje, a posebnim ga čini spoj egzotičnih i klasičnih okusa te proces brzog zamrzavanja koji zadržava teksturu i okus svih slastica. Raskoš i bogatstvo ovih proizvoda na svačiji stol postavlja iznimno kvalitetnu slasticu za koju nije potrebna spretnost ni znanje vrhunskog kuhara.

U jednom sam se trenutku osjećala bespomoćno. Pogotovo proizvodnja brzo smrznute hrane zahtjeva financijska ulaganja i prije početka bilo kakve prodaje. Dogodio se trenutak u kojem mi je bilo dosta svega. Presudno je u tom trenutku bila ljubav prema ovom poslu, ali i podrška koju sam dobila od svih sudionika ovog projekta, rekla je Marija dodavši da joj je na kraju jako drago da nije odustala.

Ovo je sve slatki posao, ne bojim se više ničega i spremni smo na rad i našu prvu isporuku, zaključuje ona.

Osim ''7Stars'', na posebnim ''plavim policama'' nalazi se i sedam drugih proizvoda kandidata druge sezone ''Startaj Hrvatska'', koji su od sada na raspolaganju kupcima u svim INTERSPAR hipermarketima i odabranim SPAR supermarketima diljem Hrvatske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti