Mark Zuckerberg i Sergey Brin pokrenuli zakladu za znanstvenike vrijednu 33 milijuna dolara

Neka od najvećih imena Silicijske doline pokrenuli su svoj ekvivalent Nobelovoj nagradi. CEO Facebooka Mark Zuckerberg i njegova žena Priscilla ujedinili su snage sa suosnivačem Googlea Sergeyem Brinom i čuvenim investitorom u tehnologije Yuri Milnerom u pokretanje Breakthrough Prize in Life Sciences.

Zimo Zimo Mario Breljak | 21.02.2013. / 10:18

Mark Zuckerberg i Sergey Brin pokrenuli zakladu za znanstvenike vrijednu 33 milijuna dolara

Neka od najvećih imena Silicijske doline pokrenuli su svoj ekvivalent Nobelovoj nagradi. CEO Facebooka Mark Zuckerberg i njegova žena Priscilla ujedinili su snage sa suosnivačem Googlea Sergeyem Brinom i čuvenim investitorom u tehnologije Yuri Milnerom u pokretanje Breakthrough Prize in Life Sciences, s fondom nagrada od 33 milijuna dolara koji će se podijeliti istraživačima koji rade na „liječenju teških bolesti i produljenju ljudskog života“. Appleov predsjednik Art Levisohn obnašat će dužnost predsjednika zaklade.

Priscilla i ja smo ponosni što možemo sudjelovati u ovom projektu,“ izjavio je Zuckerberg predstavljajući novu zakladu. „Vjerujemo da će naša nova zaklada omogućiti podizanje potencijala drugim modelima filantropije tako da ljudi posvuda imaju priliku za bolju budućnost.

Poznati su i ovogodišnji pobjednici, njih 11. Nagrade su između ostalih osvojili neurobiologinja Cornelia Bargmann, genetičar Hans Clevers i molekularni biolog Napolean Ferrara. Svaki od njih dobio je nagradu u iznosu od 3 milijuna dolara. Napredujući dalje, zaklada će u budućnosti dodjeljivati nagrade na principu sličnom Nobelovim nagradama uz nagrade od 3 milijuna dolara.

Zuckerberg je predstavljajući zakladu pohvalio njezinu usmjerenost velikim nagradama za ovakvu vrstu istraživanja te prepoznavanjem inženjera i znanstvenika kao heroja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti