Mars je jednom bio bogat vodom, a znanstvenici misle da napokon znaju kamo je nestala

Znanstvenici ističu kako bi Mars zapravo mogao biti bogat vodom, ali bi to te vode moglo biti jako teško doći.

Martina Čizmić | 20.03.2021. / 09:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Mars je davno bio planet bogat vodom, a onda je ona nestala. Kamo? Znanstvenici imaju novu teoriju.

Dok se NASA-in rover Perseverance polako priprema za istraživanje Marsa, znanstvenici na Zemlji analiziraju ono što je do sad prikupljeno u različitim misijama i istraživanjima.

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Science, a iza kojeg stoji NASA, donosi zanimljivu teoriju o Marsu i resursima koji se skrivaju ispod njegove površine. Tako znanstvenici navode da je između 30 i 99 posto vode možda zarobljeno u mineralima koji se nalaze u samoj površini ili neposredno ispod nje.

Otkrili smo kako je većina vode na Marsu nestala prije otprilike tri milijarde godina, kada je Mars postao ono što je danas, istaknula je doktorandica s Kalifornijskog Instituta za tehnologiju, Eva Scheller.

Znanstvenici smatraju da je na početku svog postojanja Mars na površini imao tekuću vodu i to u količini koja bi mogla prekriti cijeli planet. Naime, voda se sastoji od jednog atoma kisika i dva atoma vodika. Količina vodikovog izotopa deuterij, koja je pronađena na Marsu mogla bi otkriti tajnu nestanka vode. Naime, za razliku od veličine vodikovih atoma koji imaju samo jedan proton, deuterij ima i proton i neutron.

Simulacije koje su znanstvenici napravili, a koje su se bazirale na teoriji gubitka vode kroz atmosferu, pokazale su da bi se u tom slučaju na površini trebalo pronaći puno više deuterija. No, rezultati sugeriraju da voda s Marsa nije isparila, već je zarobljena u mineralima koji su dio Marsove površine - prije svega glini i sulfatima.

Stoga, znanstvenici ističu kako bi Mars zapravo mogao biti bogat vodom, ali bi to te vode moglo biti jako teško doći.

Količina vode u samom kamenu ili mineralu je veoma mala. Morali biste zagrijavati veliku količinu stijena kako biste dobili iskoristivu količinu, ističe Scheller te dodaje kako to ne bi bilo primjenjivo za buduće misije na Marsu.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti