Mars je nastao ubrzo nakon Sunčeva sustava

Naši rezultati upućuju da su na Marsu mogli postojati oceani i život mnogo prije nego na Zemlji, rekao je za Martin Bizzaro.

Martina Čizmić | 28.06.2018. / 19:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čvrsta kora Marsa formirala se jako brzo nakon nastanka Sunčeva sustava, ističe se u srijedu u studiji u kojoj se pretpostavlja da su se uvjeti za nastanak života na Crvenom planetu pojavili veoma rano.

Da bi na planetu mogla postojati voda u tekućem stanju, potrebna je čvrsta površina, dakle kora.

Naši rezultati upućuju da su na Marsu mogli postojati oceani i život mnogo prije nego na Zemlji, rekao je za AFP Martin Bizzaro iz Danskog prirodoslovnog muzeja u Kopenhagenu, koautor studije objavljene u časopisu Nature.

Marsovo ''rano djetinjstvo'' otkriveno je zahvaljujući analizi njegova meteora NWA 7034 pronađenog u pustinji Sahari i nazvanog Crna ljepotica.

Iz sitnog uzorka tog metorita izdvojeno je sedam dragocjenih zrna cirkona, čvrstog minerala koji je preživio različite geološke procese, a zatim ih je analizirala skupina znanstvenika koja je utvrdila vrijeme njihove kristalizacije.

Iz toga smo zaključili da se površina Marsa vrlo brzo kristalizirala: već 20 milijuna godina nakon Sunčeva sustava - koji je nastao prije 4567 milijarda godina - Mars je imao čvrstu koru koja je bila pogodna za nastanak oceana i života, rekao je Bizzaro.

Ti se rezultati uvelike razlikuju od "postojećih modela po kojima je solidifikacija planeta trajala 100 milijuna godina", rekao je.

Ovi novi podaci znatno proširuju vremenski okvir u kojemu je moglo biti života na Marsu. Crna ljepotica, otkrivena 2011., težila je 319,8 grama. Gram se prodavao po 10.000 eura, dodaje Martin Bizzarro.

Danski muzej je kupio 44 grama, od kojih je pet zdrobio kako bi mogao izdvojiti pet cirkona za analizu.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti