Mars se opet trese: NASA-in InSight zabilježio dva značajnija "marsotresa", gotovo točno dvije godine nakon prvih

Činjenica da su jači potresi zabilježeni na istom mjestu, području na Marsu koje se naziva Cerberus Fossae, za znanstvenike je potvrda kako je upravo to središte seizmičke aktivnosti na tom planetu.

Martina Čizmić | 02.04.2021. / 16:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zemljina seizmička aktivnost veoma je dobro poznata građanima Hrvatske. U posljednjih godinu dana imali smo prilike, na vlastitoj koži, iskusiti neugodnu trešnju i sve posljedice koje ona ostavlja.

No, kakva je situacija na Marsu? Kad je NASA-ina sonda InSight sletjela na Mars, ponijela je sa sobom i instrumente koji su trebali bilježiti bilo kakvu seizmičku aktivnost kako bi znanstvenici mogli bolje istražiti što se to točno događa u unutrašnjosti planeta.

I to im je uspjelo. U posljednje dvije godine, InSight je zabilježio više od 500 "marsotresa" od kojih je tek nekoliko bilo značajnije magnitude. Nekoliko tjedana po dolasku na Mars zabilježio je dva snažnija "marsotresa", a sada je to ponovio gotovo na istom mjestu. Prema informacijama koje je NASA objavila, radilo se o potresima magnitute 3,3 i 3,1.

Činjenica da su jači potresi zabilježeni na istom mjestu, području na Marsu koje se naziva Cerberus Fossae, za znanstvenike je potvrda kako je upravo to središte seizmičke aktivnosti na tom planetu.

Tijekom misije, vidjeli smo dvije vrste marsotresa: jedna koja više sliči onima na Mjesecu i druga koja više sliči onima na Zemlji. Zanimljivo, četiri veća potresa podsjećaju na one zemaljske, istaknuo je Taichi Kawamura sa francuskog Institut de Physique du Globe.

Ono što je još znanstvenicima zapelo za oko je činjenica da su se posljednja dva potresa dogodila gotovo punu marsovsku godinu nakon prvih, odnosno dvije zemaljske. S jedne strane možda se zaista radi o pravilnoj seizmičkoj aktivnosti, no znanstvenici smatraju da je "tajna" u vremenskim uvjetima na Marsu.

Naime, na InSightu je sa Zemlje poslan poseban senzor koji je trebao pratiti marsotrese, od milja nazvan "krtica". Ideja je bila da se on ukopa u površinu Marsa i tako lakše bilježi podrhtavanja tla. No, nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja ukopavanja, u NASA-i su odustali od njega.

Tako podrhtavanje Marsa bilježe uređaji na samom InSightu, Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS), ali oni nisu toliko precizni kao što su bili oni u "krtici". Tijekom marsovske zime, snažni vjetrovi koji udaraju u InSight ometaju rad senzora pa znanstvenici nisu uspjeli zabilježiti ni jedan potres. No, tijekom marsovskog ljeta (koje je trenutno aktualno), vjetrovi se dovoljno smire kako bi InSight zabilježio vibracije tla.

Predivno je ponovno promatrati marsotrese nakon dugog perioda bilježenje samo buke vjetra, istaknuo je sezimolog sa ETH Zurich John Clinton koji predvodi istraživanje potresa na Marsu.

Izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti