Masturbacija zapravo može pomoći u zaštiti od spolno prenosivih bolesti, znanstvenici objašnjavaju zašto

Neovisno o spolu, znanstveni dokazi podupiru prakticiranje samozadovoljavanja kao zdravo i prirodno ponašanje.

Branimir Vorša | 09.06.2023. / 10:33

Seksualni užitak
Seksualni užitak (Foto: Getty Images)

Prema novom znanstvenom istraživanju, masturbacija ne samo da može biti dobra, već nudi i zaštitu od spolno prenosivih infekcija (SPI), osobito kod mužjaka primata.

Otkrili smo da je masturbacija drevna osobina kod primata, objašnjavaju Matilda Brindle, antropologinja s University College London i njezini kolegem u novoj studiji, koja je objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B. Navedeni tim britanskih znanstvenika prikupio je najveću bazu podataka o slučajevima masturbacije u povijesti kod 105 vrsta primata.

Nasljeđe zajedničkog pretka kod primata

Već je poznato da je masturbacija široko rasprostranjena kod sisavaca i drugih životinja poput ptica. Dok su neki primati poznati po navikama samododirivanja (bonoboi primjerice koriste uzajamnu masturbaciju kao dio svog društvenog repertoara, a makaki maajmuni su uhvaćeni na djelu sa seksualnim igračkama), druge vrste su manje sklone takvim aktivnostima.

Budući da se primjeri masturbacije mogu pronaći u cijelom evolucijskom stablu primata, diranje vlastitih erogenih zona vjerojatno je drevna zabava, koju je rani zajednički predak prenio na sve skupine primata.

Ispiranje mikroorganizama iz genitalnog trakta

Znanstvenici su otkrili da je masturbacija češća kod mužjaka unutar vrsta čije se ženke pare s više partnera. Masturbacija se također često gubila u sustavima parenja s jednim mužjakom, ali gotovo nikada u sustavima parenja s više mužjaka, objašnjavaju autori nove studije.

Brindle i njezin tim su isto tako pronašli snažne dokaze o koevoluciji između masturbacije i pojave patogena kod muškaraca, što sugerira da masturbacija može poslužiti za ispiranje mikroorganizama koji uzrokuju bolest iz genitalnog trakta.

Masturbacija je bila češća kod mužjaka većih vrsta primata koji ne mogu dohvatiti oralno njegu svojih genitalija. Masturbacija se gubila vrlo visokom stopom kada su patogeni bili odsutni, ali gotovo nikad kada su bili prisutni, primjetili su autori studije.

Poboljšanje plodnosti i/ili prevencija spolnih bolesti

Predlažu da bi vrijeme masturbacije moglo otkriti koji od ovih trendova pokreću odabir masturbacije unutar svake vrste. Ako se masturbacija najčešće događa prije seksa, to bi moglo značiti da poboljšava mušku plodnost, dok nakon seksa može sugerirati da služi kao preventiva za spolno prenosive infekcije.

Iako postoje ograničeni podaci o masturbaciji ženki primata, britanski znanstvenici priznaju potrebu za daljnjim istraživanjem u tom području.

Važno je napomenuti da postoji mnogo manje izvješća o masturbaciji kod ženki primata u našem skupu podataka. To je djelomično zato što žensko uzbuđenje i masturbacija mogu biti manje uočljivi od muškaraca, ali također odražava manjak informacija o ženskom seksualnom ponašanju i morfologiji u biološkim znanostima, ističu autori studije.

Zaključak

Dok dobrobiti masturbacije kod vrsta koje nisu primati još nisu u potpunosti shvaćene, vrijedno je napomenuti da su solo seksualne aktivnosti povezane s različitim zdravstvenim dobrobitima kod ljudi, kao što su bolji san, ublažavanje boli i povećano samopoštovanje. Stoga, neovisno o spolu, znanstveni dokazi podupiru prakticiranje samozadovoljavanja kao zdravo i prirodno ponašanje.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti