Mate Rimac objavio datum predstavljanja robotaksija

Kompaniju P3M s Rimcem su osnovali Marko Pejković, direktor za strategiju u Rimac Automobilima i Adriano Mudri, glavni dizajner u Rimac Automobilima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.03.2024. / 15:09

Mate Rimac (Foto: Rimac Group Formula Student Alpe Adria)

Dosad smo slušali različite informacije o projektu robotaksija Mate Rimca, odnosno kompanije P3M (Project 3 Mobility), no nismo imali nikakve konkretnije podatke o tome kada bi ta tvrtka mogla predstaviti svoj servis vozila kojima upravljaju računala. Na mreži i u medijima objavljivane su neke kontroverzne informacije, dok su se komentari na društvenim mrežama često užarili od kritičara koji smatraju da je taj projekt osuđen na neuspjeh te da je netko samo pokupio novac. S druge strane, mnogi podržavaju Rimca, koji je u Hrvatskoj već napravio nešto što se činilo nemogućim i vjeruju kako bi se za koju godinu zaista u Zagrebu mogli voziti u taksijima kojima upravljaju računala.

Rimac Grupa: Ilustracija - 3 Rimčeva tvrtka za robotaksije prikupila 100 milijuna eura

Oko samog projekta i dalje postoji puno nepoznanica, no čini se kako bi uskoro mogli dobiti neke konkretne i službene informacije iz same kompanije. Naime, Mate Rimac na svom je profilu na Facebooku objavio kako će robotaksije predstaviti 26. lipnja, uz popratni kratki videozapis na čijem kraju piše Stay in the looooop, ispod kojeg stoji spomenuti datum.

Dakle, sada prvi put imamo neki konkretan datum kada bismo trebali saznati više detalja o robotaksijima. Nadamo se informacijama poput datuma i mjesta na kojima će P3M početi s testnim vožnjama svojih robotaksija, kao i kada bi takva vozila mogla izaći na zagrebačke ceste i testirati svoje vozačko umijeće na cesti s ostalim vozačima. Tek nakon svih tih testiranja i ako se ona pokažu sigurnima, moći će se prijeći na konačnu fazu - riječ je o fazi u kojoj je sada američki Waymo, čiji robotaksiji na nekim tržištima već sada prevoze putnike, pri čemu u vozilima nema vozača.

Posjet tvornici Rimac Grupe u Jankomiru - 9 Poznati su neki novi detalji o Rimčevom projektu robotaksija: To će biti “potpuno drukčiji automobil”

Jasno je kako ćemo na taj trenutak trebati čekati još dugo, no vjerujemo kako će za tri mjeseca neke stvari ipak biti jasnije te ćemo znati okvirne planove vezane za hrvatski robotaksi-servis.

Podsjetimo, kompaniju P3M s Rimcem su osnovali Marko Pejković, direktor za strategiju u Rimac Automobilima, i Adriano Mudri, glavni dizajner u Rimac Automobilima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti