MateBook – tanak i moćan Huaweijev hibrid

MateBook dolazi s 12 inčnim ekranom i dodatnom tipkovnicom, a najjači model radi na Core M7 procesoru, ima 8GB memorije i SSD kapaciteta 512GB

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.02.2016. / 09:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednja godina nije bila dobra za tržište računala na kojem je ponovno zabilježen pad isporuka, situacija nije sjajna niti za proizvođače tableta, a na tržištu pametnih telefona zabilježen je najmanji porast isporuka u povijesti. No, dok je sve manja potražnja za stolnim računalima i klasičnim prijenosnicima, posljednjih su godina sve popularnija tzv. 2-u-1 računala, odnosno hibridi između tableta i klasičnih prijenosnika.

Na početku su najpopularniji bili hibridi koji su radili na Googleovom mobilnom operativnom sustavu Android, a zahvaljujući Microsoftu i njihovom Surfaceu, odnosno nedavno predstavljenom Surface Booku, sve su popularniji hibridi koje pokreću Windowsi. Jedan takav uređaj jučer je na Mobile World Congressu predstavo Huawei – njihov MateBook može se koristiti kao 12 inčni tablet (rezolucija iznosi 2,160x1,440 piksela) koji radi na Windowsima, a povezivanjem s tipkovnicom (koja se dodatno plaća), ovaj uređaj 'pretvara' se u prijenosno računalo. Tanak je samo 6,9 mm i dolazi s Intelovim procesorima (dostupne su verzije Core M3, M5 i M7), ima senzor otisaka prstiju i dolazi s stylusom s kojim se može pisati po ekranu, pokretati aplikacije i slično. Korisnici mogu odabrati model s 4 ili 8GB RAM-a te se odlučiti između 128, 256 ili 512GB SSD-a, a o odabiru procesora, memorije i veličini SSD-a ovisit će i cijena ovog uređaja te najjeftiniji model tableta košta 699 dolara, a ako želite sve najjače opcije morat ćete izdvojiti 1,599 dolara – plus što je potrebno nadoplatiti 129 dolara za tipkovnicu i 59 dolara za stylus.

Za punjenje baterije tu je USB Type C utor koji se može povezati i s posebnim adapterom (koji se, također, dodatno plaća) na kojem se nalaze tri USB 3.0 priključka, HDM izlaz, LAN i VGA priključak. Što se trajanja baterije tiče, iz Huaweija kažu kako bi ona trebala izdržati oko devet sati reprodukcije videa te oko trinaest sati 'lakše upotrebe'.

Izvor: GSM Arena

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti