Matične stanice mogu biti ključan dio liječenja, ali i stvoriti nerealna očekivanja

Poljska banka krvi iz pupkovine PBKM/FamiCord postala je vodeća u Europi nakon prošlogodišnjeg bankrota švicarske tvrtke Cryo-Save.

Martina Čizmić | 14.02.2020. / 15:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Poljska je europski lider u pohrani matičnih stanica, globalnoj industriji vrijednoj milijarde dolara koja može biti ključan dio terapije u liječenju leukemije i sličnih bolesti.

Uronjene u tekući dušik na temperaturi od minus 175 Celzijevih stupnjeva, stotine tisuća matičnih stanica iz cijele Europe čekaju svoju priliku u velikim čeličnim spremnicima u predgrađu Varšave. Prisutne u krvi iz pupkovine novorođenčeta, matične stanice mogu pomoći u izlječenju bolesti poput leukemije, limfoma, raznih genetskih i autoimunih bolesti.

Poljska banka krvi iz pupkovine PBKM/FamiCord postala je vodeća u Europi nakon prošlogodišnjeg bankrota švicarske tvrtke Cryo-Save. Istodobno je i peta najveća u svijetu, nakon dviju američkih, kineske i singapurske banke.

Otkako je izvršena prva transplantacija krvi iz pupkovine, u Francuskoj 1988., postupak je znantno napredovao i pobudio mnoge nade.

Alternativa transplantaciji koštane srži

Majka dvoje djece Teresa Przeborowska o tome zna iz prve ruke. Njezinu sinu Michalu dijagnosticirana je limfoblastična leukemija kada mu je bilo pet godina. Dječaku je za izlječenje potrebna transplantacija koštane srži.

Najpodudarniji donor njegova je mlađa sestra Magdalena. Kad se rodila, njezini su roditelji pohranili vrećicu matičnih stanica u PBKM-u. Tri godine poslije liječnici su ubrizgali njezine matične stanice u Michalov krvotok.

To nije bilo dovoljno za sve Michalove potrebe, ali su dopunile njegovu koštanu srž. Dječak, kojemu je danas devet godina, zbog toga je "procvao, intelektualno i fizički", kaže njegova majka.

Transplantacija krvi iz pupkovine postaje alternativa transplantaciji koštane srži kada nema prikladnog donora, a usto je rizik od komplikacija vrlo nizak.

Matične stanice uzete iz krvi pupkovine su poput onih iz koštane srži i u stanju su nakon transplantacije proizvoditi sve vrste krvnih stanica.

U laboratoriju PBKM-a svaki spremnik sadrži 10 tisuća vrećica krvi. Na sigurnome čekaju da ih se iskoristi u budućnosti, rekao je prvi čovjek banke Krzysztof Machaj. U banci ukupno ima oko 440.000 uzoraka, ne računajući one iz propale švicarske kompanije.

U slučaju potrebe "krv je spremna za korištenje bez cijelog procesa traganja za kompatibilnim donorom i testiranjima krvi", dodaje Machaj.

Obiteljima koje su za pohranu jednokratno platile 600 eura i plaćaju još 120 eura godišnje, to je svojevrsno zdravstveno osiguranje koje u slučaju potrebe nudi brže i učinkovitije liječenje.

Prodavači nade

No znanstvenici upozoravaju da se treba čuvati nerealnih očekivanja.

Pionir transplantacije koštane srži u Poljskoj, hematolog Wieslaw Jedrzejczak, naziva promotore pohrane matičnih stanica "prodavačima nade" koji "obećavaju stvari koje je u bliskoj budućnosti nemoguće ostvariti ili ih je zbog bioloških razloga općenito nemoguće ostvariti". Uspoređuje ih s proizvođačima kozmetike koji se zaklinju u to da njihova krema pomlađuje 20 godina.

Postoji gotovo 80 bolesti kod kojih bi upotreba matičnih stanica mogla biti učinkovita, dodaje američki hematolog Roger Mrowiec, voditelj kliničkog laboratorija za krv iz pupkovine u New Jerseyju.

No s obzirom na razvoj medicine, učinkovite su samo za njih desetak, poput leukemije ili cerebralne paralize, rekao je. Nije točno, kao što se ponekad piše, da ih već možemo koristiti za borbu s Parkinsonovom i Alzheimerovom bolesti ili za liječenje dijabetesa, ističe Mrowiec.

Mreža znanstvenika EuroStemCell istodobno poziva na oprez kada su posrijedi privatne banke krvi koje oglašavaju svoje usluge savjetujući roditeljima da plate zamrzavanje krvi iz pupkovine svoje djece u slučaju da im zatreba kasnije u životu. Studije upućuju na to da je vjerojatnost da će se krv iz pupkovine ikada koristiti za njihovo dijete neznatna, priopćio je EuroStemCell.

Neke zemlje, poput Belgije i Francuske, zabranjuju pohranu krvi iz pupkovine za privatne potrebe. Većina zemalja EU-a to ipak dopušta, ali uz iznimno stroge mjere kontrole.

Kontroverze

Početkom ovog stoljeća švicarska kompanija za pohranu Cryo-Save rapidno je rasla. Grci, Mađari, Talijani, Španjolci, Švicarci ondje su pohranjivali krv svojih novorođenih na 20 godina. Jednokratna uplata iznosila je 2500 eura.

Kada je tvrtka bila prisiljena zatvoriti vrata početkom 2019., klijenti su se pitali gdje će završiti njihove matične stanice. Po svojevrsnom osiguravajućem ugovoru, uzorci 250.000 europskih obitelji preseljeni su u PBKM.

Sada i poljska kompanija, osnovana 2002. s milijun zlota kapitala (oko 450.000 eura), brzo raste i drži oko 35 posto europskog tržišta.

U posljednjih 15 mjeseci vanjski investitori u nju su uložili 63 milijuna eura. No ni ta banka krvi nije imuna na kontroverze. Nedavno je tjednik Polityka objavio istraživački tekst o nekoliko privatnih klinika koje nude skupa liječenja matičnim stanicama PBKM-a.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti