Mazda potvrdila velike promjene za svoj legendarni kabriolet

Mazda priprema novu generaciju modela MX-5 s kojom namjeravaju pratiti trendove na automobilskom tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.07.2023. / 10:22

Mazda MX-5 (Foto: Afp)

Do kraja ovog desetljeća Mazda namjerava provesti elektrifikaciju svih svojih modela tako da japanska kompanija nakon 2030. namjerava prodavati samo vozila koja imaju električne motore, odnosno hibride. Elektrifikacija neće zaobići niti legendarni Mazdin kabriolet MX-5 Miata. O Miati na struju nagađa se već neko vrijeme, a sada su iz Mazde i službeno potvrdili kako će sljedeću generaciju ovog automobila pokretati električni motor.

Slika nije dostupna Poznati planovi o najjeftinijem VW-ovu električnom vozilu: ID Polo trebao bi stajati manje od 20 tisuća eura

To je nužan potez ako ovaj zabavni sportski automobil želi preživjeti u novom dobu koje donosi radikalnu promjenu s kojom benzinci i dizelaši polako padaju u drugi plan, a trebali bi ih zamijeniti električni automobili. Na Motor Trendu kažu kako Miata ima reputaciju zabavnog i pristupačnog roadstera fantastične dinamike vožnje te pretpostavljaju kako bi Mazda prvo mogla predstaviti njegov hibridni model, a nakon toga i model koji će imati samo električni motor. Također, tek treba vidjeti hoće li se u Mazdi odlučiti samo na stražnji pogon ili će sljedeća generacija Miate imati pogon na sva 4 kotača.

Pred Mazdinim inženjerima koji će biti zaduženi za provedbu strategije elektrifikacije popularnog kabrioleta stoji nekoliko izazova. Kao jedan od potencijalnih problema za električnu Miatu spominju se njegove male dimenzije zbog kojih bi moglo biti problema s postavljanjem baterije koja će omogućiti zadovoljavajući doseg, a spominje se i kako bi teška baterija mogla naštetiti voznim performansama. Također, električna verzija bit će skuplja u odnosu na model s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Ford Fiesta Fordova ikona odlazi u povijest nakon 47 godina: "Stari Ford napušta Europu, ali..."

Mazda je prvu generaciju ovog automobila predstavila još 1989. godine te je do danas predstavljeno četiri generacije Miate. Sljedeća će, to je već sada jasno, biti radikalno drukčija u odnosu na prethodnike i bit će zanimljivo vidjeti hoće li se ekipa iz japanske kompanije, osim promjena ispod haube, odlučiti i za neke veće promjene oko dizajna samog automobila. Predstavljanje novog modela možemo očekivati kroz dvije godine te bi prvi kupci mogli sjesti u svoju Mazdu MX-5 sredinom ili krajem 2025. godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti