Nova pravila EU-a: Punionica za električne automobile na svakih 60, za kamione svakih 120 kilometara

U EU žele da infrastruktura za punjenje električnih vozila bude jednako dostupna kao i tradicionalne benzinske postaje.

Martina Čizmić | 11.07.2023. / 14:00

Električna vozila, ilustracija (Foto: Getty Images)

Europski parlament donio je nova pravila koja se odnose na izgradnju infrastrukture za punjenje električnih i vozila koja koriste vodik kao pogonsko gorivo. 

Prema pravilima koja su danas donesena u Europskom parlamentu, na svakih 60 kilometara duž osnovne mreže TEN-T do 2026. moraju se ugraditi punionice za električne automobile minimalne izlazne snage od 400 kW, koja se do 2028. mora povećati na 600 kW. Punionice za kamione i autobuse moraju biti ugrađene na svakih 120 kilometara. Njih bi do 2028. trebalo ugraditi na polovinu glavnih cesta EU-a, a izlazna snaga treba iznositi od 1400 kW do 2800 kW, ovisno o kategoriji ceste. Države članice moraju do 2031. osigurati ugradnju postaja za opskrbu vodikom najmanje na svakih 200 kilometara duž mreže TEN-T (koridor koji se dotiče i Hrvatske na cesti od Ljubljane do Zagreba te od Budimpešte preko Varaždina i Zagreba do Rijeke).

Punjenje električnog automobila, ilustracija Nova europska regulacija prisilit će Hrvatsku da poveća broj punjača za električna vozila

Kako ističu iz Parlamenta, korisnicima vozila na alternativna goriva bit će omogućeno jednostavno plaćanje na punionicama (platnim karticama ili uređajima s beskontaktnom funkcionalnošću bez pretplate), dok će cijena tih „goriva” biti prikazana po kilovatsatu, kilogramu ili minuti/sesiji. Komisija će uspostaviti bazu podataka o alternativnim gorivima kako bi se potrošačima pružile informacije o raspoloživosti, vremenu čekanja i cijenama na različitim postajama.

Upotrebom održivijih, obnovljivih i učinkovitijih energetskih rješenja u prometnom sektoru pridonijet će se smanjenju emisija stakleničkih plinova i onečišćenja zraka, poboljšanju kvalitete života građana i stvaranju novih visokokvalitetnih radnih mjesta. Nova pravila također će pomoći uvođenju infrastrukture za punjenje koja bi trebala postati jednostavna kao na tradicionalnim benzinskim postajama, istaknuo je izvjestitelj za infrastrukturu za alternativna goriva, Petar Vitanov

Slika nije dostupna Udruga Strujni krug pokrenula akciju za povećanje broja punionica električnih vozila u turističkom sektoru

Podsjetimo, među obaveznim nacionalnim ciljevima, kojima podliježe i Hrvatska, nalazi se povećanje broja punjača za električna vozila, a države članice morat će osigurati punjače čija snaga iznosi 1 kW po prijavljenom električnom osobnom vozilu i 0,66 kW po prijavljenom plug-in hibridnom osobnom vozilu.

To za Hrvatsku znači oko 33.000 brzih punjača jednog dana kada sva vozila
budu električna.

Nakon što ju odobri Vijeće Europe, Uredba o infrastrukturi za alternativna goriva počet će se primjenjivati šest mjeseci nakon što stupi na snagu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti