Udruga Strujni krug pokrenula akciju za povećanje broja punionica električnih vozila u turističkom sektoru

Hrvatska nacionalna udruga za e-mobilnost Strujni krug pokrenula je akciju za povećanje broja punionica za električna vozila u turističkom sektoru zbog sve više turista koji dolaze takvim automobilima, izvijestili su iz te udruge.

Hina | 29.03.2023. / 11:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Akciju su pokrenuli u suradnji sa partnerima, tvrtkama koje se bave distribucijom i ugradnjom punjača, a iz Strujnog kruga poručuju da se u akciju mogu prijaviti svi ugostiteljski i smještajni objekti u Hrvatskoj te pojedinci s vlastitim javno dostupnim parkirnim mjestima.

Slika nije dostupna Prpić o interesu Hrvata za električnim vozilima: Stariji se žele voziti jeftinije, ali svi će na kraju voziti na struju

Brojni hrvatski ugostitelji prepoznali su važnost punionica i već više od 1.500 smještajnih objekata u Hrvatskoj omogućuje punjenje električnih vozila svojim gostima. No, razvoj infrastrukture punionica bi trebao pratiti elektrifikaciju voznog parka u Europi, a i svake godine imamo sve više turista s električnim vozilima, kaže predsjednik udruge Strujni krug Hrvoje Prpić.

Napominje da je elektrifikacija prometa postala svakodnevica te sada diljem Europe prometuje više od 2,9 milijuna električnih vozila, a iznosi i podatak da Hrvatsku ljeti posjeti više od 50 tisuća vlasnika električnih vozila za koja je, po njemu, potrebna veća i kvalitetnija infrastruktura punionica.

Stoga preporučuje turističkim odredištima otvaranje većeg broja punionica za električna vozila, jer to povećava atraktivnost lokacije, pri čemu navodi da razne aplikacije za najam turističkog smještaja već imaju 'filtere' koji pokazuju ima li smještaj punionicu za električna vozila.

Iz udruge Strujni krug ističu da buduće punionice mogu biti i javno dostupne, ali i privatne, ovisno o potrebama i dogovoru zainteresiranih, kao i da će se prijavljenima omogućiti postavljanje punionica bez značajnih troškova na predefinirani vremenski rok, ako je riječ o atraktivnoj lokaciji.

Jedini uvjet je posjedovanje atraktivne lokacije za punionicu te da se osigura priključak snage od 11 do 22 kW na parkirnim mjestima.

Slika nije dostupna Pokrenuta inicijativa za zajedničkom platformom za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj

U ovoj akciji će se postavljati AC punionice na parkirnim mjestima uz ugostiteljske i smještajne objekte, kao što su restorani, caffe-barovi, hoteli ili apartmani. Pritom klijenti i vlasnici punionica mogu dogovoriti podjelu financijskog dobitka zajedno s investitorima, dok je održavanje punionica potpuno besplatno. Ipak, u slučaju da partneri lokaciju procijene manje atraktivnom, odnosno s rjeđom učestalošću punjenja čime bi povrat njihove investicije bio dulji, klijentima će se i dalje ponuditi najpovoljniji model ugradnje punionice za navedenu lokaciju i to uz mogućnost obročne otplate, objašnjavaju iz te udruge.

Zainteresirane upućuju da se mogu prijaviti popunjavanjem obrasca na web stranicama udruge Strujni krug ili slanjem e-maila na njihovu adresu, nakon čega to prosljeđuju partnerima koji će se javiti s optimalnom ponudom. 

Na upit Zima o troškovima postavljanja punionica, iz Strujnog kruga su odgovorili: 

Ukoliko je riječ o atraktivnoj lokaciji i prijavitelj već ima spreman priključak struje na parkirnim mjestima, dodatnih troškova zapravo nema jer će partner Strujnog kruga snositi troškove same punionice i ugradnje iste.

U slučaju da je potrebno "dovesti" priključak struje na parkirna mjesta, trošak ovisi o samoj udaljenosti od izvora struje pa može iznositi primjerice od 200-1500 eura. Također, većina ugostiteljskih objekata već ima dovoljnu zakupljenu snagu, ali u slučaju da nema, zakup dodatne snage u pravilu košta od 500-2000 eura ovisno o snazi koju je potrebno dodatno zakupiti.

U slučaju da naši partneri procjene da lokacija nije dovoljno atraktivna, odnosno da će biti manji promet na punionici, partneri će prijaviteljima ponuditi kupnju punionice čija cijena može biti od 700-2000 eura, ovisno o tipu punionice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti