Pokrenuta inicijativa za zajedničkom platformom za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj

Na sastanku je predloženo da se svi operateri spoje na istu, odnosno zajedničku platformu te se pomoću iste međusobno povežu.

Martina Čizmić | 25.10.2021. / 12:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vozači električnih automobila dulje se vrijeme suočavaju s problemom velikog broja aplikacija koje je potrebno instalirati da bi mogli aktivirati punjač na koji će spojiti svoje vozilo. Razlog tome je što svaki hrvatski operater punionica ima svoju aplikaciju koju je potrebno instalirati i registrirati se kako bi korisnik pokrenuo punjenje.

Udruga Strujni krug je zato okupila pet najvećih operatera punionica u Hrvatskoj, koji zajedno čine 99 posto tržišta, kako bi postigla međusobni dogovor o suradnji i omogućila vozačima električnih vozila da instalacijom samo jedne aplikacije imaju pristup gotovo svim punjačima u Hrvatskoj, a i velikom broju punjača u ostatku Europske unije.

Prošlog tjedna je održan prvi sastanak između predstavnika udruge Strujni krug i predstavnika najvećih hrvatskih operatera punionica ELEN-a, Petrola, Hrvatskog Telekoma, MOON-a i Absolutea te je pokrenuta inicijativa da se uspostavi međusobna suradnja.

Na sastanku je predloženo da se svi operateri spoje na istu, odnosno zajedničku platformu te se pomoću iste međusobno povežu, a u drugom koraku naprave i bilateralne ugovore kojim bi se izbjegli dodatni troškovi roaminga. Na taj način će krajnjim korisnicima biti dovoljno koristiti samo jednu aplikaciju, od bilo kojeg od operatera, kako bi imao pristup svim javno dostupnim punionicama navedenih partnerskih operatera.

Izuzetno mi je drago da svi hrvatski operateri punionica brinu za naše članove i spremni su napraviti sve kako bi neodlučnim kupcima novih vozila uklonili sve razloge da ne kupe električno vozilo. Ovo što smo danas postigli u Hrvatskoj, stavlja nas ispred većine drugih država Europske unije. Ako nastavimo ovim putem, siguran sam da će Hrvatska postići 100 posto prodaje novih električnih vozila i prije 2032. godine, kada se očekuje dostizanje tog cilja, objašnjava Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti