Među prvima u svijetu testirali širokopojasnu 25G PON optiku uz brzine od 20 gigabita u sekundi

Najveće prednosti 25G PON optike su veliki kapaciteti, optimizacija troškova, šira primjena i jednostavno uvođenje u postojeću optičku mrežu.

Martina Čizmić | 10.03.2022. / 15:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Riječki laboratorij HT-a među prvima u svijetu obavio je testiranje napredne optičke 25G PON tehnologije. Riječ je o najnovijoj generaciji optičke mreže, koja povećava brzinu preuzimanja i prijenosa pa je tako u riječkom laboratoriju izmjerena brzina od 20 gigabita u sekundi.

 

Kako je istaknuto prilikom testiranja, 25G PON tehnologija je deset puta brža od GPON tehnologije kojom je HT prvi put omogućio gigabitni širokopojasni pristup 2007. godine i dva i pol puta brža od XGS-PON tehnologije primjenjive u HT mreži od 2021. godine. Oprema koju Hrvatski Telekom trenutačno koristi je spremna za 25G PON što znači da nije potrebno provoditi prilagodbe glavnih sustava kako bi se realizirala njena komercijalna dostupnost što će omogućiti njenu komercijalnu primjenu kada budu razvijene korisničke usluge za ovakve ultra-velike propusnosti mreže.

 

Najveće prednosti su, ističu iz HT-a, veliki kapaciteti, optimizacija troškova, šira primjena i jednostavno uvođenje u postojeću optičku mrežu, a njena primjena ubrzat će uvođenje i razvoj naprednih rješenja visokih performansi, kao što su big data, umjetna inteligencija i strojno učenje, 5G transport putem PON-a i veleprodajne usluge ultra-velikih kapaciteta.

Slika nije dostupna Prilikom kupnje nove nekretnine mnogima je najvažniji brz i stabilan internet

 

Prije deset godina lansirana je tehnologija koja je omogućila prelazak na HDTV bez koje mnogi od nas ne bi mogli zamisliti svakodnevicu, a danas 25G PON optička mreža stvara povijest s brzinama 200 puta bržim nego tada. Testiranjem 25G PON optike među prvima u svijetu, Hrvatski Telekom pokazuje svoju predanost uspostavljanja i održavanja najboljeg korisničkog iskustva kroz praćenje i uvođenje najmodernijih svjetskih tehnoloških trendova, izjavio je Ivan Uremović, direktor Odjela strategije i planiranja pristupnih mreža.

Zanimljivo, Hrvatski Telekom jedna je od prvih tvrtki iz Deutsche Telekom Grupe koja testira Nokijinu širokopojasnu 25G PON optiku.

 

25G PON radi besprijekorno na istom hardveru s postojećim GPON i XGS-PON širokopojasnim tehnologijama. Vrlo smo ponosni što smo uspješno završili ovo važno testiranje koje potvrđuju lakoću s kojom davatelji komunikacijskih usluga mogu proširiti opseg i kapacitet širokopojasnog pristupa, istaknuo je Manfred Egger, voditelj razvoja poslovanja fiksnih pristupnih mreža za Deutsche Telekom i središnju Europu u Nokiji.

 

Inače, iz HT-a ističu kako se povećanje nepokretne mreže i ulaganje u gigabitne mreže nastavlja i u 2022. godini uz snažan fokus na izgradnju optičke infrastrukture.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti