Međunarodna vježba „Cyber Coalition 2017“ pokazala spremnost Hrvatske vojske za kibernetičko ratovanje

Testirane su operativne i zakonske procedure, razmjena informacija i suradnja s partnerima iz industrije i akademske zajednice.

Martina Čizmić | 02.12.2017. / 14:12

Vježba

Međunarodna vojna vježba "Cyber Coalition" okupila je 25 zemalja članica NATO-a i njenih zemalja partnera, institucije Europske unije, predstavnike industrije i akademskog sektora kako bi testirala sposobnosti kibernetičkih branitelja u obrani NATO-a i nacionalnih mreža. 

Tijekom vježbe zemlje članice testirane su u borbi protiv malwarea, hibridnih izazova koji uključuju društvene mreže, napada putem mobilnih uređaja, a sve kroz realistične scenarije koji pomažu u pripremi kibernetičke obrane.

Testirane su operativne i zakonske procedure, razmjena informacija i suradnja s partnerima iz industrije i akademske zajednice.

Iako je vježba koordinirana iz NATO-ve kibernetičke središnjice u Estoniji, zemlje članice u njoj su sudjelovale iz svojih zemalja.

U vježbi su uz pripadnike SKIS GS OS RH sudjelovali i predstavnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te u svojstvu promatrača Obavještajna uprava GS OS RH, Središnjica obavještajnog djelovanja, Zapovjedništvo za potporu, bojna Veze HKoV. Također, sudjelovala su i nacionalna tijela (Ministarstvo obrane, Sigurnosno obavještajna agencija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, HAKOM, nacionalni CERT, CARNet, Ured vijeća za nacionalnu sigurnost, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), akademska zajednica (Fakultet elektrotehnike i računarstva) te privatni sektor (SPAN, Diverto).

Na ovogodišnjem danu uvaženih gostiju koji je upriličen 29. studenog 2017. godine na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ zamjenik zapovjednika Središnjice KIS pukovnik Darko Vuković naglasio je važnost provedbe ovakve vježbe za cjelokupne OS RH kao i uvezivanje svih ključnih čimbenika za kibernetičku sigurnost. Istaknuo je kako se kroz ovu vježbu razvijaju kibernetičke sposobnosti pripadnika Središnjice KIS kao i ostalih sudionika vježbe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti