Međunarodno testiranje četverodnevnog radnog tjedna daje pozitivne rezultate

Nakon šest mjeseci testiranja četverodnevnog radnog tjedna s punom plaćom gotovo svi zaposlenici u međunarodnoj studiji pozitivno su ocijenili koncept, dok su njihovi šefovi bili jednako zadovoljni povećanjem produktivnosti.

Hina | 01.12.2022. / 11:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Evaluacija projekta "Četverodnevni tjedan" objavljena u srijedu pokazala je da bi 97 posto od oko 500 ispitanika željelo zadržati skraćeni radni tjedan.

Zapravo, dodatni slobodan dan bio je toliko popularan da je 70 posto sudionika reklo da bi im trebala velika povišica plaće da se vrate na četverodnevni radni tjedan.

Tipkanje na pametnom telefonu, ilustracija Rad od kuće sve je promijenio: Zaposlenici masovno guglaju izgovore za izostanak s posla

Četverodnevni tjedan preobrazio je naše poslovanje i naše ljude, rekao je sudionik ispitivanja Jon Leland, glavni strateški direktor na platformi za financiranje Kickstarter.

Osoblje je usredotočenije, angažiranije i predanije, što nam pomaže da ostvarimo svoje ciljeve bolje nego prije.

U projektu, koji su vodili istraživači iz Bostona, Cambridgea i Dublina, sudjelovalo je više od 30 tvrtki s ukupno oko 900 zaposlenih, a uključivalo je IT tvrtke, gastronomiju, konzultantske tvrtke i građevinske tvrtke.

Prema istraživanju, dvije trećine tvrtki namjerava zadržati četverodnevni radni tjedan s punom plaćom nakon testne faze, dok su ostale tome sklone ili su još neodlučne.

Niti jedna tvrtka nije rekla da će se definitivno vratiti na petodnevni radni tjedan.

Smanjenje radnog vremena nije rezultiralo nikakvim smanjenjem produktivnosti, kažu voditelji studije, jer su tvrtke jednostavno učinile svoje radne procese učinkovitijima: tijekom šest mjeseci prodaja poduzeća porasla je u prosjeku za 8 posto, a u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine za čak 38 posto.

Fizičko i mentalno zdravlje također se poboljšalo, zajedno sa zadovoljstvom u više područja života što bi moglo biti povezano s boljim spavanjem i više tjelovježbe, rekao je Wen Fan, istraživač s koledža u Bostonu.

Slika nije dostupna Rezultati Microsoftova istraživanja pokazali su glavni razlog zašto zaposlenici dolaze u urede

Druge zemlje također eksperimentiraju s četverodnevnim radnim tjednom, uključujući Britaniju, Island i Belgiju.

Neke njemačke tvrtke također testiraju slične modele. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti