Meizu MX4 Pro je izvrstan i vrlo kvalitetan smartphone

Tvrtka Meizu koja je poznata ponajprije po vrlo kvalitetnim pametnim telefonima nedavno je predstavila novi flagship telefon pod imenom MX4 Pro.

Ivan Vovk Ivan Vovk | 10.01.2015. / 10:39

Meizu MX4 Pro je izvrstan i vrlo kvalitetan smartphone

Tvrtka Meizu koja je poznata ponajprije po vrlo kvalitetnim pametnim telefonima nedavno je predstavila novi flagship telefon pod imenom MX4 Pro. S obzirom da nas je prethodno ugodno iznenadio uređaj MX3, vjerujemo da će nas i Meizu MX4 Pro također oduševiti.

Vjerujem da će se mnogi složiti ako kažem da MX4 Pro ima djelomičan iPhone izgled što u principu i ne treba ništa loše značiti. Telefon je doista vrlo lijep kojeg možete odabrati u tri različite boje, a to su siva, zlatna i bijela. 

Sa prednje strane uređaja nalazi se ekran od 5.5 inča, prednja kamera, zvučnik i mTouch tipka. Sa lijeve se strane nalazi tipka za podešavanje glasnoće dok je na gornjoj strani  smješten utor za slušalice i tipka za paljenje/gašenje. Na donjoj strani su smješteni zvučnik, microUSB v2.0 utor i utor koji služi za podizanje stražnjeg poklopca. I za kraj na stražnjoj strani odnosno na poklopcu je smještena glavna kamera s dual tone LED bljeskalicom i naravno logotipom kompanije.

Meizu MX4 Pro je izrađen od metala, no poklopac je plastičan. Metal koji je korišten kod izrade uređaja ima vrlo slične karakteristike kao i materijal koji se koristi kod proizvodnje zrakoplova, a to su vrlo mala težina i velika čvrstoća. I doista je tako jer kada držite mobitel u ruci imate osjećaj da je lagan kao perce. Ukupno gledajući mobitel je robustan i vrlo elegantan koji je izrađen poštujući standarde visoke kvalitete. 

MX4 Pro dolazi s prekrasnim 5.5 inča JDI OGS ekranom koji je mnogo bolji od 2K ekrana. Iz razloga što ima puno veću rezoluciju koja je inače 2560 x 1536 i istovremeno manju potrošnju energije. Ekran koristi NEGA negative LCD panel koji u ovoj kombinaciji pruža oko 546 PPI što je doista impresivno. Omjer kontrasta je 1500 : 1 dok je svjetlost 450cd/m2.   

I naravno ekran je zaštićen s Corning® Gorilla® Glass 3 premazom. Iskreno, ne trebam previše trošiti riječi jer je ekran doista izvrstan i među najboljima ako i ne najbolji. Osim izvrsnog ekrana Meizu je ponovo uspio konstruirati da što veći ekran stane u manje kućište pa je stoga screen-to-body ratio 76.5% dok je okvir vrlo tanak svega 2.8mm. 

Kad je u pitanju hardver MX4 Pro je na papiru i u stvarnosti u samom vrhu top modela navodi blog Majordroid. Baziran je na temelju Exynos 5 Octa 5430 čipseta koji se sastoji od osam jezgri gdje prve četiri grgljaju na brzini 2 GHz dok ostale četiri na 1.5 GHz. Uz to ima ugrađeno 3GB RAM-a i Mali T628 MP6/600MHz GPU, dok za pohranu podataka postoji tri dostupna modela 16/32/64GB bez mogućnosti proširenja jer nema utor za memorijsku karticu. 

Exynos 5 Octa 5430 u ovoj kombinaciji funkcionira vrlo dobro , uglavnom sve aplikacije se vrlo brzo otvaraju te rade vrlo glatko. Do sada sam naišao na samo jednu igru koja iz nekog razloga nije željela raditi gdje je riječ vjerojatno o softverskom problemu ali iskreno to nije neki problem jer svi mobiteli povremeno naiđu na aplikaciju koji ne radi kako spada. Osim toga Meizu je preozbiljna kompanija da ne bi ispravila moguće greške koja će sigurno biti ispravljene s nadolazećem nadogradnjom. Također testirao sam Meizu MX4 Pro s nekoliko benchmark aplikacija gdje je vidljivo da su rezultati su jako dobri.  

  • Meizu MX4 Pro – Benchmarks rezulati
  • Antutu: 47,134
  • Antutu 3Drating Benchmark 5621
  • Geekbench 3 996/3322
  • Vellamo Metal: 1698
  • Vellamo Multicore: 1324
  • Vellamo Chrome browser 2820

Kad je riječ o softveru MX4 Pro dolazi s instaliranim Android v4.4.4 KitKat sistemom koji je nadograđen na Flyme 4.1 OS. Sustav je vrlo brz i fluidan, trenutno ne postoji mogućnost odabira hrvatskog jezika. Flyme OS kao sustav je vrlo lagan i ne troši puno resursa i nudi nekoliko novih funkcija poput Smart Touch funkcije koja vam omogućava  da otvorite aplikaciju dok se izvodi u pozadini, što doista može biti vrlo korisno.

Meizu želi da vaš pametni telefon bude siguran pa je stoga ugradio mTouch tipku koja ima istu ulogu kao i svaka druga home tipka uz jednu razliku, a to je da ima ugrađen skener otiska prstiju. To znači da si možete, ako želite, u postavkama uključiti ovu funkciju  i podesiti za što će sve služiti. A npr… možete iz stanja mirovanja uključiti mobitel s jednim dodirom na skener. Inače skener je vrlo precizan i brz, a funkcija je svakako korisna.

S obzirom da je Meizu MX4 Pro tek nedavno izašao u prodaju bilo je i za očekivati da će podržavati skoro sve moderne funkcije poput Bluetooth 4.0, Wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac koji je dual-band, 4G LTE, WCDMA, NFC i naravno GPS. Sve funkcije rade onako kako bi i trebale raditi, za sada nisam naišao na neke probleme. GPS također radi izvrsno bez dodatnih podešavanja.

Kao i sve na ovom pametnom telefonu također i kamera ima vrlo napredan hardver. Mx4 Pro ima prednju i stražnju glavnu kameru gdje prednja kamera ima 5 MP OV5693 senzor. Također se može pohvaliti i s Blue glass optical filtrom i Face AE light boost tehnologijom. Glavna kamera ima Sony IMX220 Exmor RS series 20.7 MP senzor s dual tone LED bljeskalicom. 

Meizu MX4 Pro je izvrstan i vrlo kvalitetan smartphone Meizu MX4 Pro je izvrstan i vrlo kvalitetan smartphone

Kvaliteta fotografije kreirana bilo s prednjom ili stražnjom kamerom je vrlo dobra uključujući i snimanje videa. Video može snimati u nekoliko formata poput 2160p@30fps i 1080p@30fps. Dvostruka LED bljeskalica je vrlo jaka i dobro usklađena  s kamerom tako da i u najmračnijim prostorima se mogu napraviti vrlo dobre fotke.  Također možete vidjeti nekoliko primjera.

Mx4 Pro ima ugrađenu bateriju s deklariranim kapacitetom od 3350 mAh. Nakon testiranja mogu reći da je baterija vrlo kvalitetna i da nisu pretjerali s deklariranim kapacitetom. Kod žestokog korištenja baterija pruža autonomiju od otprilike 9h, dok kod prosječnog korištenja može bez problema jedan dan izdržati. Vrijeme punjenja kod skroz ispražnjenog mobitela traje oko 2.5 sati s punjačem 5V 2A kojeg i dobijete u paketu.

Kao zaključak mogu reći da je Meizu MX4 Pro izvrstan pametan telefon. Može se pohvaliti s izvrsnom kvalitetom izrade i naravno vrlo lijepim dizajnom. Tu je naravno i snažan hardver i prekrasan ekran. Cijena varira i otprilike iznosi 530$. Za više informacija možete posjetiti službenu ili Facebook stranicu

Meizu MX4 Pro je izvrstan i vrlo kvalitetan smartphone Meizu MX4 Pro je izvrstan i vrlo kvalitetan smartphone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti