Merkel smatra gašenje Trumpovih profila na društvenim mrežama problematičnim

Njemačka i Francuska ne slažu se sa suspenzijom Trumpovih profila te smatraju da bi odluke o ograničenju slobode govora trebali donositi zakonodavci, ne privatne kompanije.

Hina/HJ | 12.01.2021. / 11:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već godinama čitamo o opasnostima koje prijete na društvenim mrežama, od lažnih vijesti do govora mržnje te je na Facebooku i Twitteru bio veliki pritisak i od njih se tražilo zaustavljanje takvog oblika sadržaja na njihovim platformama. Godinama tako možemo čitati o utjecaju Rusije i makedonskih tinejdžera čije je djelovanje na društvenim mrežama navodno donijelo pobjedu Trumpu na predsjedničkim izborima prije pet godina.

Iako su kompanije poput Facebooka, Twittera i Googlea poduzele brojne korake kako bi spriječili širenje takvih lažnih vijesti – bilo da je riječ o politici, bilo da je riječ o npr. teoriji zavjera o koronavirusa ili 5G mrežama, ti su problemi slojeviti i komplicirani i povlače za sobom brojna pitanja. Problem je i u regulativi, a jedno od pitanja je tko će donijeti odluku je li određeni sadržaj neprimjeren, odnosno je li riječ o lažnim vijestima, govoru mržnje ili pravu na slobodu govora.

Svi su ti problemi isplivali na površinu nakon posljednjih događaja u SAD-u i zabrane Trumpovih profila na društvenim mrežama. Dok su mu prije samo brisali neke objave ili uz njih stavljali upozorenja da je potencijalno riječ o lažnim vijestima, Twitter i Facebook sada su se odlučili na radikalne korake i izbrisali njegove profile.

Taj je potez izazvao snažne, ali i naravno oprečne reakcije, ovisno iz kojeg kuta podijeljene Amerike gledate. Protivnici Trumpa su, naravno, zadovoljni, dok njegovi pristaše smatraju da je riječ o napadu na slobodu govoru i pravo na izražavanje. Europski političari također su stali na stranu slobode govora te smatraju da bi o ograničenju slobode govora odluke trebali donositi zakonodavci, a ne privatne kompanije.

Merkel uz Trumpa

Pravo na slobodu mišljenja od temeljne je važnosti, rekao je glavni glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert na redovitoj konferenciji za novinare u Berlinu u ponedjeljak, prenosi Reuters. Imajući to u vidu, kancelarka smatra problematičnim što su predsjednikovi profili trajno suspendirani.

Dodao je da je Twitterova praksa dodavanja upozorenja na Trumpove netočne tvitove bila primjerena, budući da je platforma dužna osigurati da javni diskurs ne bude zatrovan mržnjom, lažima ili poticanjem na nasilje.

Facebook je također zabranio Trumpu korištenje svoje platforme, kao i Snapchat i Twitch.

Nijemci su oprezni prema kršenjima slobode govora, dijelom zbog iskustva s komunistima i nacistima, koji su koristili nasilje i cenzuru da bi osvojili i zadržali vlast.

Francuski politički vrh također je osudio protjerivanje Trumpa s društvenih medija, prenosi AFP. Ministar gospodarstva Bruno Le Maire poručio je da za regulaciju digitalnih divova ne može biti odgovorna sama digitalna oligarhija.

„Šokiran” tom odlukom, ministar je osudio „prijetnju” te „digitalne oligarhije” za „države i demokracije” i ustvrdio da su „suvereni naroda”, „države” i „pravosuđe” jedini legitimni za „regulaciju digitalnih divova”.

Izostanak kriterija

Europski povjerenik Thierry Breton također je kazao da je „zaprepašten” odlukom društvenih medija u vezi Trumpa.

Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal ocijenio je da je „ušutkavanje” jedne osobe na društvenim mrežama, koje su postale „oblik društvenog prostora”, dvojbeno zbog izostanka kriterija posebno propisanih zakonom za takve slučajeve.

Francuska vlada pokušala je 2020. zakonskim putem regulirati govor mržnje na internetu, no Ustavno vijeće odbacilo je u lipnju tu inicijativu, ocijenivši da zadire u slobodu izražavanja.

Attal je s tim u vezi kazao da postoji razlika između ublažavanja sadržaja i onemogućavanja izražavanja.

Prosvjedovala je i francuska oporba, od šefa radikalno lijeve stranke Nepokorena Francuska Jean-Luca Mélenchona do šefica krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, koja je ocijenila da je riječ o „demonstraciji sile” velikih privatnih kompanija koje smatraju da su moćnije od države, što je vjerojatno istina.

Predsjednik sjeverne francuske regije Hauts-de-France Xavier Bertrand, desne političke orijentacije, pozvao je na „razbijanje” nekih od tih velikih kompanija koje se zajednički naziva Gafa (Google, Apple, Facebook, Amazon) zbog njihove „prijetnje demokraciji”.

S druge strane, lijeva europska zastupnica Aurore Lalucq je zahvalila Twitteru na njegovoj odluci, "barem jednom".
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti