Meta si je postavila novi zadatak u stvaranju umjetne inteligencije

Meta agresivno teži razvoju vlastitog moćnog chatbota, sličnog GPT-4 i imaju velike planove kako ga iskoristiti.

Branimir Vorša | 11.09.2023. / 10:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Meta intenzivira svoje napore u razvoju moćnog chatbota usporedivog s OpenAI-jevim GPT-4. Tvrtka je nabavljala čipove za AI obuku i jačala mogućnosti svojeg podatkovnog centra.

Šef Mete Mark Zuckerberg navodno zagovara da chatbot bude besplatno dostupan tvrtkama kako bi pomoću njega mogle stvarati AI alate. Metina strategija uključuje nabavu više Nvidia H100 čipova za AI-obuku i poboljšanje svoje infrastrukture, s ciljem eliminiranja oslanjanja na Microsoftovu Azure cloud platformu za potrebe obuke.

Programer, ilustracija Meta predstavila još jedan AI alat kojim je bacila rukavicu u lice Microsoftu i Googleu

Ranije ove godine, Meta je oformila posvećeni tim za ubrzavanje razvoja AI alata sposobnih za oponašanje ljudskih izraza. Izvješće koje je procurilo u lipnju nagovijestilo je da je Instagram chatbot podvrgnut testiranju, s 30 različitih osobnosti, što je vrlo slično nagađanim AI "personama" koje će biti puštene do kraja rujna.

Međutim, Meta se susrela i sa izazovima, uključujući značajnu fluktuaciju među istraživačima umjetne inteligencije, zbog raspodjele resursa na više projekata velikog jezičnog modela (LLM). Nadalje, tvrtka se suočava sa oštrom konkurencijom u areni generativne umjetne inteligencije.

Konkurencija ne spava

Slika nije dostupna Zuckerberg predstavio nov Metin AI, no svi se pitaju - otkud mu podaci za obučavanje?

OpenAI je u travnju pojasnio da nema neposrednih planova za model GPT-5. Unatoč tome, Apple navodno svakodnevno ulaže pozamašne iznose u svoj Ajax AI model, za koji vjeruju da po mogućnostima nadilazi čak i GPT-4.

Google i Microsoft također proširuju integraciju umjetne inteligencije u svoje alate za produktivnost, a Google ima za cilj ugraditi generativnu umjetnu inteligenciju u Google Assistant.

Osim toga, Amazon aktivno provodi inicijative generativne umjetne inteligencije u cijeloj svojoj organizaciji, što bi potencijalno moglo dovesti do Alexe koju pokreće AI chatbot.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti