Meta predstavila još jedan AI alat kojim je bacila rukavicu u lice Microsoftu i Googleu

Metin Code Lama mogao bi unijeti nemir na tržište generativne umjetne inteligencije namijenjene programerima.

Martina Čizmić | 25.08.2023. / 14:00

Programer, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nakon što je izbacila alat temeljen na umjetnoj inteligenciji namijenjen prevođenju i alat za skladanje, Meta je izbacila i alat za kodiranje otvorengo koda, čim se aktivno uključila u utrku za korisnike u kojoj su već Microsoft i Google. 

Kako su objavili na svom blogu, radi se o velikom jezičnom modelu (LLM) nazvanom Code Llama, koji može koristiti tekstualne upite za generiranje i raspravu o kodu, s potencijalom, kako kažu, da tijek rada učini bržim i učinkovitijim za programere.

Slika nije dostupna Zuckerberg predstavio nov Metin AI, no svi se pitaju - otkud mu podaci za obučavanje?

Dodaju kako će njihov alat također olakšati ulazak u svijet kodiranja onima koji tek uče, a može ga se koristiti i kao alat za edukaciju onih koji žele učiti kodirati. Code Llama će biti dostupan besplatno za istraživanje i komercijalnu upotrebu, u skladu sa svojim otvorenim pristupom razvoju umjetne inteligencije.

Pojasnili su kako će Code Llama biti dostupan u tri "veličine" s parametrima 7B, 13B i 34B. Svaki od ovih modela trenira se s 500B tokena koda i podataka povezanih s kodom. Modeli 7B i 13B base i instruct također su osposobljeni za mogućnost punjenja u sredini (FIM), što im omogućuje umetanje koda u postojeći kod, što znači da mogu podržati zadatke kao što je dovršavanje koda.

Također su dodatno doradili dvije varijacije Code Llame: Code Llama – Python i Code Llama – Instruct. Kako im imena govore, Phyton je namijenjen kodiranju na tom programskom jeziku, dok Instruc dolazi s opsežnim objašnjenjima koda te se može koristiti za dodatnu edukaciju. 

Meta Želite stvoriti vlastitu pjesmu, ali ne znate note? Meta je predstavila zanimljivo rješenje za taj problem

Metin Code Lama mogao bi unijeti nemir na tržište generativne umjetne inteligencije namijenjene programerima. Naime, njihov je alat besplatan, dok Microsoft svoj alat GitHub Copilot tvrtkama naplaćuje. 

Prema nekim informacijama ovo nije posljednji Metin LLM alat. U planu je lansiranje korisničkog chatbota, sličnog ChatGPT-u i Bardu, no za to ćemo se, čini se, morati strpiti još koji tjedan. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti