Meteorit veličine loptice za golf pao na šire područje Šibenika

Hrvatski astronoski savez izvjestio je kako su u noći s 22. na 23. veljače 2021. u 00:00:23 kamere Hrvatske meteorske mreže (Global Meteor Network) snimile vrlo sjajan meteor, bolid nešto slabijeg sjaja od Mjeseca u fazi prve četvrti.

M. R. | 10.03.2021. / 18:11

Snimke s četiri kamere koje se nalaze u Zadru, Čiovu, Zvjezdanom selu Mosor te u Jelsi na Hvaru omogućile su izračun putanje.

Tijelo veličine otprilike rukometne lopte u atmosferu Zemlje ušlo brzinom od oko 19,7 kilometara u sekundi te svoj sjajni put započelo na visini od 84 kilometra. Nakon nešto više od 4 sekunde preleta, meteoroid se ugasio pri brzini nešto manjoj od 3 kilometra u sekundi na visini od 26 kilometara, pri čemu rezultat dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta upućuje na to da je dio meteoroida preživio svijetli let. Preživjela masa procijenjena je na oko 25 grama, što uz tipičnu gustoću od 3300 kilograma po metru kubičnom daje tijelo koje odgovara kugli promjera oko 25 milimetara (nešto poput veličine loptice za stolni tenis ili golf). Orbita tijela ukazuje na to da je tijelo porijeklom iz asteroidnog pojasa, piše u priopćenju Hrvatskog astronomskog saveza.

Takva nebeska tjela koja prilikom sraza s atmosferom Zemlje vidimo kao svjetlosnu pojavu nazivaju se meteoridi, a ona koja su dovoljno velike mase da pri padu ne izgore u atmosferi i padnu na površinu Zemlje nazivamo meteoritima.

Meteorit je pao u Dalmaciju na šire područje Šibenika, no iz Astronomskog saveza ne žele odavati točnu lokaciju kako ljudi ne bi pohrlili u potragu za meteoritom te kako bi ga eventualno sačuvali za potrebe znanosti. U potragu će se uputiti organizirana skupina članova astronomskih društava.

Inače, na Zemlju iz svemira svakodnevno padne više od 40 tona materijala iz svemira koji najčešće u potpunosti izgori u atmosferi, dodaje se u priopćenju.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti