Trag u Zemljinoj atmosferi, kako naglašava IRB, ostavljaju u obliku akustično-težinskih valova koje u atmosferu odašilju meteorološki tsunamiji, uzrokujući time poremećaje u gustoći elektrona.

Ovaj fenomen možemo opisati i kao 'pjevanje mora', a prvi puta je dokumentiran u ovoj studiji, napominje IRB i dodaje kako su rezultati studije važni za bolje razumijevanje jedinstvenog vremenskog fenomena, meteoroloških tsunamija te atmosferskih sustava Zemlje kao cjeline.

Jedan od autora na radu te znanstveni savjetnik u Laboratoriju za fiziku mora i kemiju vodenih sustava IRB-a Ivica Vilibić izjavio je kako zbog brzine propagacije ovakvih poremećaja tu vrsta mjerenja nije moguće koristiti u sustavima upozoravanja na meteorološke tsunamije.

Vulkanska erupcija snimljena iz svemira Može li erupcija supervulkana stvoriti meteorološki tsunami?

C-band Doppler meteorološki radar Po prvi put u povijesti, hrvatska obala pokrivena meteorološkim radarima: Svatko će moći vidjeti prijeti li kiša i kojem dijelu Jadrana

No, dodao je, saznanje da meteorološki tsunamiji mogu uzrokovati nagle promjene u količini elektrona zanimljivo je za objašnjavanje i kvantificiranje upravo tih procesa, te na kraju mogu pridonijeti potpunijem objašnjavanju tih oscilacija, znajući da se takvi valovi slabijeg intenziteta, kao i infragravitacijski valovi, učestalo pojavljuju u moru.

Drugim riječima, naglasio je, izgleda da je ''pjevanje mora'' učestalije nego što je uvriježeno mišljenje u znanstvenoj zajednici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu GPS Solutions, a u istraživanju su po prvi puta izmjerene promjene u količini elektrona u jonosferi nastale zbog vertikalnog prostiranja akustičko-težinskih valova uzrokovanih meteorološkim tsunamijima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju