Michelinove zvjezdice u svemiru: Najskuplji obrok na svijetu stajat će gotovo pola milijuna dolara

Meni još nije gotov, no trebao bi biti “maštovit” i nadahnut ulogom istraživanja svemira tijekom posljednjih 60 godina, kao i utjecajem koji je ono imalo na naše društvo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.03.2024. / 10:56

Kapsula (Foto: Space Perspective)

Proteklih nekoliko godina zabilježen je značajan napredak na tržištu svemirskog turizma. Iako su lansiranja i dalje rijetka, kompanije poput Blue Origina i SpaceX-a pokazale su da je moguće, ako imate viška novca na računu i avanturistički duh, doživjeti jedinstveno iskustvo leta u svemir.

Jedan svemirski startup sada ide korak dalje i ljubiteljima gastronomije želi pružiti jedno potpuno novo iskustvo - večeru s definitivno najboljim pogledom na svijetu. A dodat ćemo i - najskuplji obrok na svijetu.

Djevojka promatra zvijezde Vruća tajna svemirskog turizma: Znanstvenici predviđaju kad bi se mogao dogoditi prvi seks u svemiru, ali daju i upozorenje

Kompanija za luksuzna svemirska putovanja SpaceVIP u suradnji sa Space Perspectiveom i poznatim danskim kuharom Rasmusom Munkom, čiji restoran ima dvije Michelinove zvjezdice, svim zainteresiranima nudi mogućnost večere u, kako tvrde, svemiru. Na visine na kojima nikada nisu bili neće poletjeti putem rakete, već - balona. Dok će poletjeti putem balona nazvanog SpaceBalloon, jest će u posebnoj kapsuli nazvanoj SpaceShip Neptune koja će biti povezana s tim balonom. U njoj ima mjesta za osam osoba (jedna od njih je kapetan), a cijena obroka u visinama iznosit će 495 tisuća dolara (nije spomenuto je li i piće uključeno u tu cijenu).

Također, svi će nositi luksuzna svemirska odijela Ogiera. U kapsuli će biti omogućena internetska veza tako da će se cijeli let moći prenositi uživo, odnosno fotografije i videozapisi iz ovog letećeg restorana moći će se u stvarnom vremenu objavljivati na društvenim mrežama.

Balon (Foto: Space Perspective)

Maksimalna visina koju ovaj balon može dosegnuti jest nešto više od 30km, a brzina uspona iznosit će oko 20 km/h te bi balon trebao provesti u zraku šest sati. Treba naglasiti kako je granica svemira puno viša, prema jednoj definiciji ona je na oko 100 km iznad zemlje, ali ipak ovaj se let i večera reklamiraju kao svemirsko iskustvo.

Što se menija ovog najskupljeg obroka tiče, on još nije dovršen, no iz SpaceVIP-a kažu kako će biti “maštovit” i nadahnut ulogom istraživanja svemira tijekom posljednjih 60 godina, kao i utjecajem koji je ono imalo na naše društvo. Što god da to značilo. Inače, Ramsusov restoran Alchemist iz Kopenhagena nalazi se na petom mjestu na popisu 50 najboljih restorana na svijetu.

Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju na potencijalne posljedice svemirskog turizma: "To je čisto rasipanje resursa"

Prvi testovi ovog balona i kapsule s ljudskom posadom zakazani su za drugu polovicu godine i ako sve prođe bez problema, očekuje se kako će se prvi takav obrok daleko iznad oblaka poslužiti već tijekom 2025. godine. Nakon toga možemo očekivati i nove letove te je osnivač SpaceVIP-a Roman Chiporukha naglasio kako u budućnosti planiraju nove ekspedicije u partnerstvu s poznatim umjetnicima čiji će cilj biti iskorištavanje svemirskih putovanja za podizanje ljudske svijesti i promicanja univerzalne svemirske pismenosti.

Sva zarada bit će donirana Space Prize Foundationu, organizaciji koja promovira jednakost spolova u znanosti i tehnologiji.

Izvor: Robb Report
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti