Microsoft i Algebra udružili snage kako bi povećali broj žena u IT-u

60 djevojaka zainteresiranih za karijeru u tehnološkom sektoru tijekom DigiGirlz dana steklo je nova znanja i vještine koje im mogu pomoći u budućoj karijeri te iz prve ruke čulo iskustva žena iz IT-a.

Martina Čizmić | 09.03.2020. / 08:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft Hrvatska je u suradnji s Algebrom organizirao DigiGirlz dan posvećen djevojčicama i djevojkama da bi ih motivirao i inspirirao da se usmjere prema STEM zanimanjima te steknu potrebne vještine i znanja za karijeru u tehnološkoj industriji. DigiGirlz dan održao se u Algebra Labu u Zagrebu, a sudjelovalo je 60 učenica osnovnih i srednjih škola iz Zagreba i okolice. Tijekom dana poslušale su nekoliko predavanja i panel na kojem su sudionice podijelile svoja iskustva iz IT svijeta te sudjelovale na Minecraft radionici u organizaciji Algebrine Digitalne akademije.

Nakon uvodnih predavanja mlade su sudionice od Ane Mutak iz Microsofta mogle saznati kako što bolje sastaviti svoj životopis, a tijekom panela dobile su bolji uvid u karijere uspješnih žena koje rade u tehnološkim tvrtkama. O svojim iskustvima i izazovima s kojima se suočavaju govorile su Petra Franić (Microsoft), Gabrijela Korica (Microsoft), Katarina Krajina (Podravka) i Martina Vujić (BonsAI). Ispričale su kako su se zaljubile u tehnologiju, tko ih je inspirirao da se usmjere prema STEM zanimanjima te zašto uživaju u svom poslu.

Dnevni program završio je radionicom Minecrafta na kojoj su sudionice, podijeljene u nekoliko grupa, kreirale SuperGirl STEM-inu te na zabavan način učile osnove programiranja. Tijekom radionice stekle su nove vještine koje im mogu biti korisne ako se odluče za karijeru u tehnološkom svijetu.

Putem događaja DigiGirlz Microsoft želi značajno povećati broj mladih žena koje će odabrati karijeru povezanu s tehnologijom. Svrha je događaja razbiti mitove o tome što znači imati karijeru u tehnološkoj industriji te djevojkama pružiti priliku da iz prve ruke dožive što znači razvijati vrhunsku tehnologiju.

DigiGirlz nastoji mladim djevojkama pružiti potrebnu stručnost i smjernice da bi uspjele u svijetu koji postaje sve ovisniji o najnovijim tehnologijama i inovacijama, komentirala je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska. Vjerujemo da će im ovo iskustvo pomoći da odbace sve stereotipe tehnološke industrije koja se primarno doživljava kao muška.

Više od 54.000 djevojaka sudjelovalo je u Microsoft DigiGirlz tehnološkim programima (kampovima i jednodnevnim događajima) otkada je program pokrenut 2000. godine, a događanja su organizirana u 48 zemalja. DigiGirlz djevojkama pruža priliku da sudjeluju u radionicama te predstavljanju proizvoda, kao i da među Microsoft zaposlenicima pronađu mentore s kojima dijele zajedničke interese. Putem programa DigiGirlz Microsoft želi pomoći djevojkama da pomoću tehnologije promijene svoju budućnost te naglasiti potencijal nove generacije djevojaka koje će biti inovativni lideri u poslovnom svijetu sutrašnjice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti