Microsoft kupuje DNK za skladištenje podataka

Znanstvenici na ovom problemu rade već godinama...

Monika Nožić Monika Nožinić | 29.04.2016. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zahvaljujući mogućnosti skladištenja informacija u okviru DNK, podaci kompanije Microsoft mogli bi ostati netaknuti barem idućih nekoliko tisuća godina.

Microsoft je od startup kompanije Twist Bioscience iz San Francisca naručio lanac od 10 milijuna sintetičkih oligonukleotida (kratki fragmenti DNK i RNK), u koje će pokušati uskladištiti svoje podatke.

Prema navodima IEEE, znanstvenici iz Redmonda uspjeli su grupe podataka pretvoriti u DNK nukleotide – G, A, C i T, a kompanija Twist Bioscience, unatoč tome što je proizvođač, neće imati uvida u uskladišteni sadržaj.

Jedini način da se podaci dekodiraju je putem DNK sekvenciranja. Doug Carmean, partner kompanije, priopćio je da je u prvoj fazi "demonstrirano da bi kompanija zaista mogla iz sintetičke DNK molekule kodirati i povratiti 100 posto digitalnih podataka". Ipak, priznao je da kompaniju od stvaranja komercijalno dostupnog proizvoda i dalje dijeli veliki broj pokušaja i još dugi niz godina.

Znanstvenici na ovom problemu rade već godinama. Istraživači sa Stanford Sveučilišta 2012. godine stvorili su DNK skladište u okviru živih stanica u koje je moguće upisati podatke, a zatim ih s tog mjesta i brisati te ponavljati ovaj proces. Iste je godine znanstveni tim s Harvarda uskladištio 704 TB podataka u gram DNK.

Izvor: Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti