Microsoft najavio Windows Phone 8.1 s naglaskom na Cortanu

Nova nadogradnja Microsoftovog mobilnog operativnog sustava donosi brojne promjene, među kojima je svakako osobni asistent Cortana.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 30.07.2014. / 17:24

Microsoft najavio Windows Phone 8.1 s naglaskom na Cortanu

Nova nadogradnja Microsoftovog mobilnog operativnog sustava donosi brojne promjene, među kojima je svakako osobni asistent Cortana. 

Microsoft prati trendove svojih konkurenata Googleovog Now-a i Appleovog Siri-ja, pa će tako u novoj verziji 8.1 predstaviti Cortanu, softver koji će pomagati u upravljanjem telefonom. 

Naime, Cortana je dostupna developerima od travnja ove godine, a uskoro će biti dostupna i u Kini i Velikoj Britaniji, doduše u beta verziji, te u Kanadi, Indiji i Australiji u alfa verziji. 

Svaka zemlja imat će posebne mogućnosti u Cortani, no u suštini sve se vrti oko glasovnih naredbi kojima će se upravljati uređajem s Windows Phone 8.1 operativnim sustavom. 

Također, nova verzija će imati Live Folders, odnosno foldere u kojima ćete moći organizirati vaše aplikacije, a putem kojih ćete moći vidjeti sve novosti odmah s početnog ekrana. Xbox Music je brži i uz nekoliko novih mogućnosti, dok će Store Live Tile omogućiti lakši uvid u nove nadogradnje aplikacija, također s početnog zaslona. Spomenimo samo kako će se osvježiti svakih šest sati. 

SMS ćete u novoj verziji moći spojiti u jednu cjelinu te tako u cijelosti proslijediti ili obrisati. Apps Corner je također novitet koji omogućuje da na početnom zaslonu zaključate samo aplikacije koje želite, što je vrlo korisno ukoliko imate djecu koja se koristi vašim uređajem, ili pak imate izložen demo primjerak u trgovini. 

Sigurnost je također unaprijeđena pa je tako Microsoft omogućio slanje i primanje podataka putem virtualne privatne mreže (VPN) kada ste spojeni na javni Wi-Fi, osiguravajući tako dodatni sigurnosni sloj. Također, ukoliko ste spojeni na kućni WiFi, stvarajući privatni VPN osigurat će vam anonimnost, te vaš uređaj neće biti prepoznat od strane drugih uređaja na istoj mreži. 

Windows Phone 8.1 u ruke developera stiže sljedeći tjedan, a svi ostali će ovu nadogradnju trebati pričekati nekoliko mjeseci, ističu iz Microsofta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti