Microsoft napokon objavio datum puštanja Windows 11 operativnog sustava na tržište, evo što trebate znati

Window 11 operativni sustav bit će korisnicima ponuđen kao besplatna nadogradnja. Čak i onima koji ne zadovoljavaju uvjete za nadogradnju, no postoji "kvaka".

Branimir Vorša | 01.09.2021. / 09:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Microsofta su najavili da će novi operativni sustav Windows 11 biti pušten na tržište 5. listopada. Windows 11 bit će dostupan kao besplatna nadogradnja za sva računala koja su zadovoljavala uvjete za Windows 10 operativni sustav, ili za novi hardver koji u sebi već sadrži pohranjen novi Microsoftvo operativni sustav.

Dakle, besplatna nadogradnja Windowsa na novu verziju započet će 5. listopada, ali kao i mnoge ranije nadogradnje operativnog sustava, to će se događati u fazama. Nadogradnja će prvo biti ponuđena svim uređajima koji zadovoljavaju kriterije nadogradnje, nakon ćega će Windows 11 biti dostupan još većem dijelu uređaja na tržištu u tjednima i mjesecima nakon 5. listopada.

Slijedeći ogromna iskustva naučena iz Windowsa 10, želimo biti sigurni da vam pružamo najbolje moguće iskustvo. Očekujemo da će svim uređajima koji zadovoljavaju uvjete nadogradnje ona biti ponuđena do sredine 2022. godine, istaknuo je Aaron Woodman, generalni menadžer marketinga za Windows u Microsoftu.

Na postojećim računalima s Windows 10 operativnim sustavom, sustav nadogradnje Windows Update dat će korisnicima do znanja kad je nadogradnja na Windows 11 dostupna. Isto tako, možete provjeriti je li vaše računalo spremno za nadogradnju na Windows 11 preko Windows Update sustava ili putem Microsoftove PC Health Check aplikacije.

I dok napokon znamo datum kad Windows 11 izlazi na tržište, neće sve njegove značajke odmah biti dostupne korisnicima. Jedna od takvih je i Microsoftovo dovođenje Android aplikacija na Windows 11 u partnerstvu s Amazonom i Intelom. Te će značajke biti isprva dostupne samo takozvanim Windows Insiderima u narednim mjesecima, što sugerira da širokim korisnicima neće biti dostupne prije 2022. godine.

Microsoft je proteklog tjedna pojasnio i koji su minimalni uvjeti za nadogradnju na Windows 11, no otkrili su i kako se to može zaobići, za sve one čija računala ne zadovoljavaju te uvjete.

Windows 11 se može instalirati na bilo koje računalo koristeći ISO metodu, sve dok to računalo ima 64-bitni procesor od minimalno 1GHz i s dvije ili više jezgri, 4GB RAM-a, 64GB memorije te TPM 1.2 čip.

No, za sve one koji će iskoristiti ovaj zaobilazni put za nadogradnju na najnovije Windowse, njihovo računalo će biti bez podrške iz Microsofta. To znači da nema nadogradnji niti sigurnosnih zakrpa.

Ako pak vaše računalo nije kompatibilno s Windows 11 operativnim sustavom, iz Microsofta su poručili da će pružati podršku za Windows 10 sve do 14. listopada 2025. godine.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti